Volledig scherm
PREMIUM
De leden van Symfonia Young Twente verstaan elkaar in de muziek. © Niels Riekert

Bij Symfonia Young Twente nemen noten de taal over

ENSCHEDE - Zonder de inbreng van Duitse muzikanten heeft jeugdsymfonieorkest Symfonia Young Twente geen bestaansrecht, stelt bestuurslid Robert Witbreuk. ,,We hebben de aanwas uit Duitsland nodig om te kunnen spelen.”

Symfonia Young Twente is geen huis-tuin-en-keukenorkest, zegt Witbreuk. Jonge muzikanten moeten volgens hem ‘een behoorlijk hoog niveau hebben’ om erin mee te kunnen draaien. Daarom zoekt het orkest in een brede straal rond thuisbasis Enschede naar nieuw talent. De leden komen uit Twente, maar ook uit Gronau, Nordhorn en Bad Bentheim. ,,Ik denk dat de verhouding Nederlanders-Duitsers in het orkest op dit moment 80/20 is”, aldus Witbreuk.

  1. Enschede is een steuntrekkend, arm gezin geworden
    PREMIUM
    Column

    Enschede is een steuntrek­kend, arm gezin geworden

    ‘Enschede is een steuntrekkend arm gezin geworden’. En: ‘De gemeente is een overbelaste en onderbetaalde Haagse franchisenemer’. Die rake typeringen van de situatie in de stad zijn afkomstig van de burgemeester. Enschede worstelt al jaren financieel gezien met tegenwind. Als je Onno van Veldhuizen zou vragen de voortdurende storm een naam te geven, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, komt hij vermoedelijk met Mark.