Bijvank na mega-metamorfose meest waterbestendige buurt van Enschede

VideoENSCHEDE - Het is bijna klaar. Met de aanleg van de laatste wadi is Het Bijvank de meest waterbestendige buurt van Enschede geworden.

De herinrichting van het Bijvank ging niet zonder slag of stoot, maar de bewoners die bijna tien jaar geleden met spandoeken - ‘Slopen is bezopen’ - protesteerden, zijn inmiddels om. De buurt, in de jaren 60 gebouwd voor luchtmachtpersoneel en middenstanders, ging langzaamaan achteruit. Woningen moesten hoognodig op de schop, bewoners wilden niet wijken en gingen de straat op.

Wensen

Woningcorporatie Domijn ging met hen in gesprek, inventariseerde wensen en zetten er en passant, samen met de gemeente, een compleet nieuwe buurt neer. Met de brinkenstructuur zoals die ooit door architecten was bedacht, maar om economische redenen niet werd uitgevoerd, en zo ingericht dat de wijk massa’s water aan kan. Vijf keer meer dan andere buurten en wijken.

Wadi’s

Aanvankelijk was er een weg gepland. Nu loopt er een brede strook met vijf geschakelde wadi’s als een groene as door de buurt. Het hemelwater van de brinken eromheen loopt via putten en door de goten in de straten naar die groenstrook, waar het in de bodem gaat en - als er te veel is - geleidelijk via de wadi’s wordt afgevoerd naar omliggende vijvers en ander oppervlaktewater.

Bij de graafwerkzaamheden voor de laatste wadi - die is nu in aanleg - stuitte de machinist op een stapel zwerfkeien, daar achtergelaten door de laatste gletsjer uit de ijstijd. Net als het keileem, dat Enschede zijn bijzondere geografie en de status van waterstad gaf.

Volledig scherm
Dirk Roskam, Hendrik Jan Teekens en Gerben de Jong (vlnr) in het waterbestendige Bijvank. © Ernst Bergboer

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

  1. OvJ houdt Enschedees duo verantwoordelijk voor de dood van Maykel (15) en eist taakstraf

    OvJ houdt Enschedees duo verantwoor­de­lijk voor de dood van Maykel (15) en eist taakstraf

    ENSCHEDE/ALMELO - Als het aan officier van justitie Alrik Nettenbreijers ligt, veroordeelt de rechtbank in Almelo Hans Q. (51) en Dominic S. (56) uit Enschede tot werkstraffen van 120 uur voor hun rol in de dood van de 15-jarige Maykel uit Enschede. De leerling van het Bonhoeffer College kwam op 22 juni 2017 om het leven nadat hij in de Enschedese Binnenhaven van een schip viel en vast kwam te zitten tussen de boeg en steiger.