Voor het eerst buigt de Nederlandse strafrechter zich over rubberkorrels op kunstgrasvelden. De zaak kan grote gevolgen hebben voor alle sportclubs met kunstgrasvelden.
Volledig scherm
PREMIUM
Voor het eerst buigt de Nederlandse strafrechter zich over rubberkorrels op kunstgrasvelden. De zaak kan grote gevolgen hebben voor alle sportclubs met kunstgrasvelden. © ANP

Bom onder kunstgrasvelden? Justitie vervolgt Enschede om rubberkorrels

ENSCHEDE - Het Openbaar Ministerie begint een strafzaak die grote consequenties kan hebben voor Nederlandse sportverenigingen en gemeentes: volgens justitie maakte Enschede zich schuldig aan opzettelijke milieuverontreiniging, toen rubberkorrels bij voetbalclub Vogido naast kunstgrasvelden terechtkwamen.

In Nederland zijn duizenden kunstgrasvelden, die in veel gevallen zijn ‘ingestrooid’ met rubberkorrels. De korrels zijn volgens onderzoek van het RIVM schadelijk voor het milieu, vooral wanneer ze naast de velden terechtkomen en zo in de bodem en het grondwater belanden. In de praktijk komen echter bij ieder kunstgrasveld rubberkorrels in de omgeving terecht.

Aangifte

Milieuorganisatie Recycling Netwerk deed in september 2017 aangifte tegen zowel bedrijven die de rubberkorrels leveren als gebruikers van de velden, zoals gemeenten en hun sportbedrijven. Volgens Recycling Netwerk maken de organisaties zich schuldig aan milieudelicten. Er zou niet goed worden omgegaan met afvalstoffen - rubberkorrels worden gemaakt van afgeschreven autobanden - en te weinig oog zijn voor het milieu.

Een klein jaar later, in juli 2018, start het OM een onderzoek naar vermoedelijke milieuverontreiniging bij voetbalclub Vogido in Enschede. Dat onderzoek leidde tot een strafzaak tegen Sportaal BV uit Enschede, dat de sportvelden voor de gemeente beheert. Het proces draait om de twee kunstgrasvelden bij Vogido, waar Sportaal zich volgens justitie opzettelijk schuldig zou hebben gemaakt aan milieuverontreiniging. Toen de korrels buiten de velden en in de waterafvoer terechtkwamen zou de beheerder niet alles hebben gedaan om milieuschade te voorkomen of de gevolgen daarvan te beperken.