Campagne moet vuurwerkgebruik in Enschede ontmoedigen
ENSCHEDE - De campagne ‘Enschede viert oud en nieuw’ is officieel van start gegaan. Het doel is niet zozeer het verbieden, maar het bereiken van een cultuuromslag ten opzichte van vuurwerk.
Net als de afgelopen twee jaar richt de campagne ‘Enschede viert oud en nieuw’ zich op een jaarwisseling met zo min mogelijk overlast voor mens en dier, en minder vuurwerkslachtoffers. Hiervoor wordt opnieuw campagne gevoerd, wordt voorlichting op scholen gegeven en zijn er (verplichte) vuurwerkvrije zones. Centraal in deze campagne staat de website enschedeviertoudennieuw.nl.
Veiligheidspakketjes uitdelen
De campagne vloeit voort uit de Stadsdialoog Vuurwerk van 2017. Drie inwonersinitiatieven uit deze stadsdialoog zijn toen tijdens een Burgerbesluit aangenomen en uitgevoerd tijdens de eerste campagnes. In samenwerking met Bureau HALT wordt ook dit jaar voorlichting gegeven op scholen.
Daarnaast worden er in totaal 2.500 veiligheidspakketjes verdeeld. Deze pakketjes zijn ook af te halen in het Stadhuis en het Stadskantoor. Daarnaast kunnen mensen zelf ook aangeven dat ze het afsteken van vuurwerk in hun woonomgeving liever niet hebben. Hiervoor kunnen ze een poster krijgen om achter het raam hangen. Die is afgedrukt in de huis-aan-huis krant.
Actie oud-Enschedeër
Ook elders in het land worden dergelijke posters aangeboden, al is het afdwingen van vrijwillige vuurwerkvrije zones niet in elke gemeente mogelijk. In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn bestaat die mogelijkheid wel, en oud-Enschedeër Jasper Klewer heeft er met posters voor gezorgd dat zijn straat vuurwerkvrij wordt.
Hij woonde ten tijde van de vuurwerkramp in Enschede. Hoewel hij niet direct betrokken was bij de ramp, heeft hij sindsdien geen vuurwerk meer aangeraakt. „We zijn niet tegen vuurwerk”, zegt Klewer. „Maar we willen het hier niet voor de deur.”
Koppen bij elkaar
„Vorig jaar is het misgegaan op het pleintje tussen onze woningen, toen mensen van buiten de straat hier vuurwerk kwamen afsteken. Ze staken niet het lichtste soort af. Gevolg: veel overlast en schade aan onze huizen. Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken toen er een aanvraag gedaan kon worden voor een vrijwillige vuurwerkvrije zone. We hebben het unaniem besloten, dat was een voorwaarde van de gemeente.”
De gemeente zorgde voor posters om wijkgenoten te laten zien dat de bewoners geen vuurwerk op hun pleintje willen. „De gemeente zei er wel bij dat er geen extra handhaving aan gekoppeld is”, zegt Klewer.
Klewer hoopt dat de zone die hij heeft afgedwongen een succes wordt. Hij wil zelf helpen om toezicht te houden „Feitelijk is handhaving een overheidstaak natuurlijk. Maar het is aan ons om mensen aan te spreken die wel iets afsteken. Ik ga er vanuit dat het geen straatbewoners zullen zijn. En anders lossen we het samen op.”
Vuurwerk afsteken is alleen toegestaan van 31 december 18.00 uur tot en met 1 januari 02.00 uur. Verplichte vuurwerkvrije zones zijn de omgeving van het MST, het dierenopvangcentrum DOC Enschede, kinderboerderijen De Wesseler, Noord en Erve ’t Wooldrik, het Volkspark, J. van Heekpark, het Ledeboerpark, Lumen en omgeving, sporthal De Brug en omgeving en erve ’t Stroink.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Enschede haakt aan bij ‘kliklijn’ Meld Misdaad Anoniem: ‘Meer signalen over mogelijke criminaliteit en fraude’
ENSCHEDE - Verdacht gedoe bij de buren, dikke auto’s voor de deur, meisjes die worden gebracht en gehaald. Dit soort zaken kunnen prima gemeld worden bij Meld Misdaad Anoniem. Sinds deze week krijgt Enschede zulke informatie doorgespeeld van de ‘kliklijn’. Ook anoniem, uiteraard. -
PREMIUMmet video
Johanna van Burenprijs uitgereikt aan Johanna ter Steege: 'Twents is mijn eerste taal, het bekt lekker’
„Twents is mijn eerste taal. Ik spreek het met veel plezier, het bekt lekker, ik voel me er senang bij.” Actrice Johanna ter Steege ontving vrijdagavond in Hellendoorn de Johanna van Buren Cultuurprijs uit handen van haar ‘Jan’, Herman Finkers. Ze kreeg de prijs omdat zij het Nedersaksisch levend houdt, zoals in de speelfilm De beentjes van Sint Hildegard. -
2000 kilo zwaar, illegaal vuurwerk ontdekt in woonwijk Enschede
ENSCHEDE - Op twee plekken in Enschede heeft de politie vorige week 2000 kilo illegaal, zwaar vuurwerk aangetroffen. De honderden kilo's zwaar vuurwerk lagen middenin een woonwijk opgeslagen, volgens een politiewoordvoerder op nog geen meter van een woning. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUM
YouTube legt Dennis Schouten en Roddelpraat nieuwe sancties op: ‘Waarom? Dit is belachelijk’
ENSCHEDE - YouTube heeft Dennis Schouten zowel privé als op zijn account Roddelpraat nieuwe sancties opgelegd. De Twentse presentator kan met beide accounts niet langer geld genereren via advertenties op het platform. „Cancel cultuur 2022 ten top” aldus de Glanerbrugger zelf.
-
PREMIUM
DJ Isis viert jubileumjaar: in Goor opgegroeide pionier van de dansmuziek zit dertig jaar in het vak
AMSTERDAM/GOOR - Ze was nachtburgemeester van Amsterdam, ambassadeur voor de Vrijheid én adviseert de hoofdstad over kunst en cultuur. Maar Isis van der Wel (47) is bovenal een van de vrouwelijke pioniers in de elektronische dansmuziek. DJ Isis bracht haar jeugd voor het grootste gedeelte door in Goor en zit in 2022 dertig jaar in het vak. Binnenkort is ze weer in Twente. Voor een bijzonder optreden. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.