Volledig scherm
Debat met lijsttrekkers bij 1Twente Enschede in Balengebouw. © Reinier van Willigen

D66 wil weten hoe gemeente Enschede zich financieel losmaakt van omroep 1Twente

ENSCHEDE - D66-raadslid Vic van Dijk vraagt zich af hoe de gemeente zich financieel denkt los te maken van de lokale omroep 1Twente.

Het college van burgemeester en wethouders zou in een plan van aanpak moeten aangeven hoe de gemeente de financiële relatie denkt te beëindigen met 1Twente, mocht de financiering van lokale media in de toekomst via de rijksoverheid anders worden georganiseerd.

D66-gemeenteraadslid Vic van Dijk informeert naar zo'n plan van aanpak in schriftelijke vragen aan het college over financiële banden van de gemeente met de lokale omroep.

Aanbeveling

Aanleiding voor de vragen van Van Dijk vormt een recent advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Cultuur over de toekomst van lokale omroepen. Een van de aanbevelingen van beide instanties is om lokale media in de toekomst vanuit de mediabegroting via het Rijk te financieren.

Staatssteun

Vooruitlopend op die mogelijke wijziging wil Van Dijk nu al weten hoe de gemeente zich financieel los denkt te maken van 1Twente en welke risico's Enschede loopt. De gemeente heeft een bekostigingsplicht voor de lokale omroep. Die bedraagt een ton.

Het al geruime tijd in financiële problemen verkerende 1Twente kreeg in de juli de toezegging van de politiek dat de gemeente zich zal inspannen om media- en communicatiewerk beschikbaar te stellen voor de lokale omroep. Van Dijk vraagt zich wel af of de financiële relatie met de omroep niet raakt aan ongeoorloofde staatssteun.

Objectief

De D66 vindt financiering van een lokale omroep door het Rijk zuiverder dan bekostiging via de gemeente. Die laatste constructie levert volgens hem 'spanning' op, aangezien 1Twente momenteel wordt gefinancierd door een partij waarover de omroep ook objectief en onafhankelijk dient te berichten.