Bij De Viermarken worden veel soorten groentes verbouwd.
Volledig scherm
Bij De Viermarken worden veel soorten groentes verbouwd. © archiefftoto, Annina Romita

Dagbesteding zorgboerderij De Viermarken in Enschede uitgedund, ‘maar laat ons alsjeblieft open!

ENSCHEDE De dagbesteding van zorgboerderij De Viermarken is ondanks de coronacrisis nog steeds geopend, ook al komt 80 procent van de medewerkers momenteel niet opdagen. 

Directeur Mieke van Dragt van De Viermarken: „Een aantal instellingen waar onze medewerkers wonen wil liever dat ze thuis blijven, met het oog op hun kwetsbaarheid en die van anderen.”

Toch pleit ze er voor om de dagbesteding open te houden. „Alsjeblieft! Wij houden onze medewerkers goed in de gaten om ervoor te zorgen dat ze niet ziek worden. Mensen met een verstandelijke beperking snappen niet wat er momenteel speelt. Alles is daarom beter dan dat ze zonder begeleiding de stad in gaan of naar vrienden, waar niemand zicht op hen heeft.”  

 Rustig in de kantine

In de kantine is het rustig. Van de twintig tot dertig man die daar normaal gesproken bijeen komt, zijn het er nu hooguit acht. Die nemen de regel van minimaal anderhalve meter afstand van elkaar netjes in acht. Gezellig is echter anders. „Maar het is ons eerste belang dat het onze medewerkers goed gaat en dat we hen een goede plek bieden”, stelt Van Dragt. 

Van Dragt maakt zich wel enige zorgen over de financiële toekomst van De Viermarken. „Ons grootste inkomen komt uit de zorg. Als instellingen besluiten de bewoners niet meer naar de dagbesteding te laten gaan, hebben zij tijdens die uren extra personeel nodig om voor de mensen te zorgen. Dat kan voor ons gevolgen hebben, maar dat weten we allemaal nog niet. Het is afwachten.”

Quote

Het is ons eerste belang dat het onze medewer­kers goed gaat

Mieke van Dragt, De Viermarken

Vraag naar groentepakketten stijgt 

Ondertussen heeft De Viermarken er de laatste weken acht vaste klanten voor haar biologische groentepakketten bij gekregen. „Dat is voor ons heel veel.” In totaal maken nu 61 huishoudens van de wekelijkse pakketten gebruik. Daarmee zit De Viermarken bijna aan haar tax. „We kunnen maximaal 70 pakketten per week aan. Dan is het voor onze medewerkers te doen zonder dat ze in de stress raken.”

Geen nieuwe vrijwilligers

De afgelopen weken hebben zich weliswaar meer vrijwilligers bij De Viermarken gemeld, maar die worden momenteel niet aangenomen. Mieke van Dragt: „Vanwege hun, voor ons, onbekende achtergrond zou dat een te groot risico zijn voor onze medewerkers.”