De foto die veel reacties opriep.
Volledig scherm
De foto die veel reacties opriep. © Marieke Amelink

Dansende Wim (81) met buurjongetje in Enschede maakt veel reacties los

ENSCHEDE - De foto van een dansje in de zon, op de voorpagina van deze krant van maandag, riep veel reacties op. Mensen vragen zich af of dit wel verstandig is, nu iedereen 1,5 meter afstand moet houden. Ophef om niets, vindt Wim Broen, de man van de foto. „Een spontane actie, het jongetje had de grootste lol.”

Het is een gezellig tafereel, een opa die op straat danst met een vrolijk lachend jongetje. Gewoon in gewone tijden, bijzonder in deze tijden. Op de voorpagina derhalve. Niet om de ontmoeting tussen jong en oud aan te moedigen maar om het bijzondere van de foto te onderstrepen. 

Sommige lezers konden dat niet waarderen. Opa’s en oma’s hebben vaak hun kleinkinderen al weken niet gezien. Soms nog wel door het raam of via beeldbellen, maar aanraken is er even niet bij. Het beeld van de opa met het jongetje aan de hand doet dan ook pijn, schrijft een oma, die haar kleinkinderen mist. Want het advies is: neem afstand van kinderen en kleinkinderen. Om jezelf als lid van de risicogroep te beschermen. 

Wim Broen (81), de opa van de foto, vindt de reacties wel wat overdreven. „Het jongetje is de kleinzoon van de buurvrouw. We stonden allemaal op straat, keurig op meer dan anderhalve meter afstand van elkaar. Het was gezellig. Het jongetje stond te dansen op straat en ik pakte hem even bij zijn handen. Ik heb zelf alleen maar leuke reacties op de foto gehad.” Hij is echt wel voorzichtig.

Registreren

Bij enkele lezers leidde het ook tot kritiek op de redactie. Volgens Carlo ter Ellen, chef beeld van De Twentsche Courant Tubantia, is een taak van de journalistiek om te registreren wat er gebeurt. „Wij kunnen regisseren en registreren. Als wij regisseren hebben we invloed, wijzen wij mensen erop afstand te houden. Maar er gebeuren ook spontane dingen op straat die we vastleggen, dat registreren wij. Dat was hier het geval.”