De ‘koning van de klassieke pop’ komt naar Arnhem: ‘Ik heb een liefdesrelatie over twee generaties met Nederland’
InterviewARNHEM - Van Prince tot Wagner en van Paul Simon tot Gluck; voor de tweede keer gaat zanger Rufus Wainwright de samenwerking aan met het klassieke strijkorkest Amsterdam Sinfonietta. Met zijn nieuwste programma toert de ‘koning van de klassieke pop deze maand door Nederland, maar eerst heeft hij de feestdagen gevierd in Berlijn en op een Oostenrijkse piste.
Het heeft nogal wat voeten in de aarde om de zanger te spreken te krijgen; wegens een vertraagde vlucht gaat een afspraak niet door en de volgende dag gooit een kapotte telefoon in zijn hotel roet in het eten. Hij heeft het een beetje gehad met het reizen over grote afstanden, zegt hij.
Gisteren hadden ze nog vijf minuten om te repeteren, voor een optreden op de radio. Gelukkig ging het goed. Het zijn tenslotte allemaal ervaren muzikale professionals.
Hoe gaat het nu?
„Goed, ik vind het fijn om terug te zijn in Europa. Het is leuk om de mensen van Sinfonietta weer te zien; dat was weer even geleden. Ik vind het prettig om met ze te werken. Ze zijn heel down-to-earth en er zit niks conservatiefs aan. Mijn familie en ik hebben een soort twee-generaties liefdesrelatie met Nederland; mijn moeder, tante en zus traden er veel op, en mijn vader nog steeds.”
‘Devils and Angels’ belooft net als in 2017 een mix tussen pop, jazz en klassiek. Hoe is het om een aria uit een opera te zingen?
„Het is een heel uitdagend concert, laat ik het zo zeggen. Ik ben een popzanger, zo is mijn stem getraind. Maar het zingen van operamuziek is een heel goede oefening voor de stem. Hoger, lager, zachter, harder, je stem wordt er lenig van. Mijn favoriete bezigheid is het ontdekken van verschillende soorten muziek. Ik heb bijvoorbeeld ook twee opera’s geschreven. Als componist is het dan best handig om de aria’s zelf te kunnen zingen tijdens het componeren.
Alleen ben en blijf ik natuurlijk een popzanger die toevallig ook heel hoog en heel laag kan zingen. Ik maak gebruik van een microfoon, dat doen operazangers niet. Ik heb niet de ‘body’ om zo hard te kunnen zingen. Daar zou ik in opgeleid moeten worden en waarom zou ik dat doen?”
Ik heb niet de ‘body’ om zo hard te kunnen zingen
Je bent geboren in de VS, opgegroeid in het Canadese Montreal en nu woon je weer in de VS; voel je je meer een Amerikaan of een Canadees?
„Toen ik in de States woonde, wilde ik in Canada zijn en andersom. Ik wilde altijd ergens anders zijn dan ik was. Op dit moment in mijn leven voel ik me meer Amerikaan. Er is een strijd gaande in dat land tussen goed en slecht en ik ben er klaar voor om te strijden voor het goede.
De VS zijn zo machtig; je hebt geen keuze, je moet nu meedoen aan de strijd. Het is onmogelijk niet betrokken te zijn. Ik ben niet echt een activist, maar ik gebruik mijn stem. Nu, na de tussentijdse verkiezingen, is het even rustig, maar in 2024 bij de nieuwe verkiezingen ga ik me er weer mee bemoeien. Als het dan fout gaat, verhuis ik weer als een gek naar Canada.”
Ik ben niet echt een activist, maar ik gebruik mijn stem
Wat zijn je plannen voor de toekomst?
„Ik wil graag ooit nog een album met Franse chansons uitbrengen en toeren in Frankrijk; weer eens Frans spreken, zingen, eten. Daarnaast wil ik bijvoorbeeld een musical schrijven. Dat zou nu perfect in mijn leven passen: meer thuisblijven met man en dochter van twaalf, alleen componeren en andere mensen laten optreden. Geen intercontinentale vluchten meer.
Tijdens de afgelopen feestdagen heb ik samen met mijn uit Duitsland afkomstige man lekker uitgerust in Berlijn. Daarna zijn we gaan skiën in Oostenrijk. Onze dochter was bij haar moeder dus we waren met z’n tweeën. Ouderwets romantisch. Nu ben ik helemaal klaar voor de tour met Sinfonietta.”
Rufus Wainwright is samen met het Amsterdam Sinfonietta te zien in de Parkzaal van Musis Arnhem (13 januari), Zwolle (16 januari) en Enschede (20 januari). Meer info op sinfonietta.nl.
Amsterdam Sinfonietta
Strijkorkest Amsterdam Sinfonietta is in 1988 opgericht en treedt inmiddels op over de hele wereld, met een innovatief repertoire. Met de jaarlijkse concertreeks Breder dan klassiek gaat het orkest de samenwerking aan met artiesten van buiten de klassieke wereld, zoals bijvoorbeeld Jonathan Jeremiah, Typhoon en Wende. Begin januari is voor de tweede keer de beurt aan Rufus Wainwright, met het klassiek-populaire programma Devils and Angels.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Veel studenten verlaten Enschede, in Utrecht blijven ze plakken
Uit Enschede vertrokken vorig jaar relatief veel jongeren. Iets meer dan de helft van de vertrekkers was tussen 20 en de 30 jaar oud. Hiermee staat de Twentse studentenstad op de vijfde plek in het lijstje impopulaire studentensteden, achter Wageningen, Groningen en Delft. Amsterdam scoort het beste.Enschede -
PREMIUM
Protest Bornse basisscholen tegen dreigend uitstel nieuwbouw: ‘Opnieuw vertraging is volstrekt onacceptabel’
Zes keer hebben ze al uitstel moeten slikken. En na vorige week vrezen ze helemaal dat er nooit meer een nieuwe basisschool wordt gebouwd. Voor de Bornse Jan Ligthartschool en ‘t Oldhof is opnieuw vertraging volstrekt onacceptabel. Daarom protesteren ze donderdagavond met spandoeken bij het gemeentehuis.Hengelo -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Dit Twentse product is al 90 jaar oud en er worden er elk jaar 40 miljoen van gemaakt
Rond de paasdagen komen in anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens weer matses op tafel. Paasbrood, geproduceerd bij bakkerij Hollandia in Enschede. 90 jaar bestaat het bedrijf dit jaar. Maar zonder de overnames die zijn gedaan, was het moeilijk geworden, zo erkent directeur Pieter Heijs (60).Enschede
-
Welke kunstenmaker moet de Overijsselse Cultuurprijs winnen? U mag het zeggen!
Wie moeten volgens de inwoners van Overijssel de Cultuurprijs 2023 winnen? Stemmen op kandidaten voor de twee ereprijzen (Cultuurprijs of het Cultuurtalent) kan vanaf nu. De prijzen zijn bedoeld voor makers uit Overijssel die de afgelopen tijd hebben verrast, geprikkeld of geraakt, zo laat de organisatie weten.Enschede -
-
-
PREMIUMEnergie3
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Uit (in) De Regio
Tentoonstelling modeltreinen en Faunadag op de Veluwe
Zin in een avondje muziek of theater, of liever een stevige wandeling in de natuur? In de online rubriek ‘Uit (in) de regio’ vind je klein nieuws en diverse tips om je vrije tijd te besteden.