De Noorderkroon in Enschede wil vanaf nu niet meer de rattenschool zijn

VIDEODe juf die verkleed als rattenvanger van Hamelen via de rode loper de school betreedt. Honderd leerlingen  die de juf met fluit volgen. Muizensnoepjes en een gedicht van directeur Jan de Maa. Na een sluiting van een week opende basisschool De Noorderkroon gisterochtend weer feestelijk haar deuren.

Rick Plantinga
Enschede 

„Lieve allemaal groot en klein, weet dat jullie allemaal weer welkom zijn. We vieren vandaag het feest, van de overwinning op het rattenbeest. Je kunt de school nu met een gerust hart betreden, het gedoe met de ratten behoort tot het verleden.”

Met een klein gedicht sloot De Maa de opening af en konden de leerlingen na een weekje rattenreces het klaslokaal weer betreden. De directeur is blij dat De Noorderkroon vanaf nu niet meer ‘de school met de ratten is’ maar weer een ‘heerlijke vrije school’.

Ratten

De hectische tijd voor De Noorderkroon begon vorige week toen personeelsleden twee ratten door het schoolgebouw zagen lopen. De school nam geen risico, ging een lang weekend dicht en schakelde een specialistisch bedrijf en de GGD in. Na een paar vrije dagen werden de kinderen tijdelijk ondergebracht op een alternatieve locatie. Na een paar controles en schoonmaakbeurten kon de school vandaag ‘eindelijk’ weer open. Het rattenprobleem is volgens de directeur een ‘wijkprobleem’. De Maa eerder in deze krant: „Veel buurtbewoners komen nu langs de school met verhalen over ratten die op straat of door tuinen lopen.”

Quote

Iedereen helpt elkaar als dat nodig is

Susan Pinkster

Susan Pinkster, moeder van een leerling uit de kleuterklas, is positief over de aanpak van de school. De opvang van de kinderen werd in de extra vrije dagen tussen de ouders onderling geregeld, vertelt ze. „Iedereen helpt elkaar als dat nodig is.” Pinkster is voornamelijk verheugd dat voor de kinderen alles weer wordt zoals het was. „Voor hen was het voornamelijk een hectische week. De vele aandacht staat ook haaks op het idee van de school dat wij de kinderen in alle rust en bescherming willen laten opgroeien.”   

ENSCHEDE - Basisschool De Noorderkroon opent met een ludieke opening haar deuren nadat zij een week waren gesloten door rattenoverlast.
Volledig scherm
ENSCHEDE - Basisschool De Noorderkroon opent met een ludieke opening haar deuren nadat zij een week waren gesloten door rattenoverlast. © Emiel Muijderman