Volledig scherm
Demcon-directeur Dennis Schipper. © Jan Schartman

Demcon gaat helpen met snel kweken van stamcellen

ENSCHEDE – De Enschedese technologieontwikkelaar Demcon gaat helpen met het verbeteren van stamcel-technieken voor medische doeleinden. Demcon heeft een belang genomen in Scinus Call Expansion, een startup uit Bilthoven die een manier heeft gevonden om snel vele miljoenen stamcellen te kweken.

Stamceltherapie kan in de toekomst mogelijk worden ingezet tegen bijvoorbeeld Alzheimer en diabetes, of bij huid- en orgaantransplantaties. Probleem is wel dat er voor een effectieve therapie miljoenen cellen nodig zijn, die moeten worden gekweekt uit eigen weefsel van de patiënt, zoals beenmerg of vetweefsel. Tot nu toe gebeurt dat door gespecialiseerde laboranten die daarvoor veel handwerk moeten verrichten in ultraschone laboratoria.

Kweekzak

Maar Scinus heeft een techniek ontwikkeld waarbij de stamcelkweek grotendeels geautomatiseerd is. Machines en sensoren werken samen om in een soort kweekzak de ideale omstandigheden te creëren en de groei voortdurend te controleren. Dat maakt het hele proces niet alleen sneller, maar ook aanzienlijk goedkoper dan de huidige productiemethode.

Wereldwijd

De methode is ontwikkeld in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum. Het is de bedoeling dat het nu wereldwijd in medische centra gaat worden getest. Daarna kan de vinding worden geproduceerd en verkocht aan medische instellingen in de hele wereld. Maar daarvoor heeft de startup wel ondersteuning nodig. Demcon is ingestapt om financiële en technologische ondersteuning te geven. Bovendien heeft Demcon al een uitgebreid netwerk op het gebied van hightech medische systemen.