Deze restaurants zijn Thuisbezorgd spuugzat: ‘ Niemand is blij met ze, ze verkopen lucht’
Thuisbezorgd heeft zich de woede van zijn klanten op de hals gehaald door de commissie te verhogen met 1 procentpunt. De marge voor de horeca wordt zo steeds kleiner. Het probleem voor ondernemers is alleen dat er veel besteld wordt via de grote speler op de markt voor maaltijdbezorging.
Het wringt tussen horeca en de dienstverlener: terwijl de ondernemers kampen met stijgende kosten, vraagt Thuisbezorgd meer commissie. Ali Badr van de The Ribman in Hengelo is er wel klaar mee: „De mensen zijn het spuugzat. Niemand is blij met Thuisbezorgd.”
„De groothandel is duurder, de slager is duurder, de benzine en de bezorgers”, stelt hij. „Het is moeilijk om personeel te krijgen. Na alle moeite die wij doen, vragen zij nu 15 procent. Zij verkopen geen maaltijden, maar werken met computers. Ze verkopen eigenlijk gewoon lucht”, stelt Badr.
Maar dan wel lucht waar de ondernemer niet meer buiten kan. „Als ik stop met Thuisbezorgd ben ik misschien 50 procent van mijn klanten kwijt. Dat is geen keuze. Ze hebben echt een monopolie, daar kan niemand tegenop.”
Liever niet bezorgen
Badr staat niet alleen in zijn betoog. „Ik ben gestopt met Thuisbezorgd”, meldt Erwin Braak van The Lunchbox in Enschede. „Dat was al voor de aankondiging van deze prijsverhoging. De commissie was toen al veel te hoog voor mij. 14 procent voor Thuisbezorgd, 30 procent aan inkopen. Bijna de helft gaat er al vanaf. Je moet zoveel bezorgen, wil dat nog rendabel zijn. Dan bezorg ik liever niet meer.”
Het wordt ze nu echt te duur, maar Thuisbezorgd heeft alle touwtjes in handen
„Ik hoor ook veel andere ondernemers erover”, vervolgt hij. „Het wordt ze nu echt te duur, maar Thuisbezorgd heeft alle touwtjes in handen. Heel veel bedrijven zijn inmiddels afhankelijk van het concept. Negen van de tien bestellingen lopen via Thuisbezorgd. Ze denken: iedereen bestelt toch bij ons.”
Bart Schreuter is met zijn Barracuda Sushi uit Almelo niet afhankelijk van Thuisbezorgd: „80 procent komt via mijn eigen webshop”, duidt hij zijn comfortabele positie. Om die reden durft hij ook rustig een boekje open te doen hoe het werkt achter de schermen bij horeca en bezorggigant.
Bestelling annuleren
„Veel ondernemers houden de prijzen op de eigen site lager. Ze proberen de extra kosten voor Thuisbezorgd door te berekenen aan de klant, maar de bezorgdienst heeft een prijsgelijkheidspolicy. Ze hebben hele teams die dit achter computers bijhouden. De prijzen op de eigen website worden dan automatisch aangepast”, beschrijft Schreuter.
Als je vergeet die annulering door te geven binnen twee dagen, wordt de commissie gewoon in rekening gebracht
Hij weet uit zijn omgeving dat veel restaurants klanten bellen en vragen om de bestelling te annuleren en opnieuw te doen via de eigen website. „Dan geven ze de klant een bonus. Bij een bestelling van 100 euro, is de commissie al 14 euro. Daar komen dan nog administratie- en transactiekosten bovenop. Met een telefoontje bespaar je al snel 16, 17, 18 euro.”
„Sommigen hebben foldertjes, die ze bij de bestelling bezorgen. Bij een druk restaurant, waar bijvoorbeeld 25 bestellingen per dag worden gedaan, loont het zelfs om iemand speciaal daarvoor in dienst te nemen”, schetst Schreuter.
Een risico zit er wel aan vast. Thuisbezorgd wil altijd de reden van annulering weten. En het moet op tijd worden doorgegeven. „De service wordt steeds minder”, constateert Schreuter. „Je moet alles via de mail doorgeven, bellen kan niet meer. Dat geeft een hoop administratie. Als je vergeet die annulering door te geven binnen twee dagen, wordt de commissie gewoon in rekening gebracht.”
Wat vindt Thuisbezorgd?
Woordvoerder Ellen (‘zeg maar woordvoerder, want we zijn met een heel team’) van Thuisbezorgd.nl ‘begrijpt dat het heel vervelend is’ voor horeca-ondernemers. „Maar wij hebben ook te maken met stijgende bedrijfskosten”, geeft zij aan. „Het kost voor ons ook meer om koeriers op de weg te houden.”
Niet elke ondernemer maakt gebruik van koeriers van Thuisbezorgd. Op de vraag welke andere bedrijfskosten het bedrijf aan deze ondernemers doorberekent, luidt het antwoord: „Daar ga ik verder niet op in. Uiteraard staat het restaurants altijd vrij om te stoppen met Thuisbezorgd als zij echt weg willen.”
Ze wijst erop dat een restaurant gemiddeld genomen 120.000 euro extra omzet maakt via Thuisbezorgd. „En we leveren duurzame verpakking, e-bikes en kleding. We ondersteunen ook bij de inkoop.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rechter geeft laatste kans aan Enschedese veelpleger Melvin W. (39), die als kind al een moord pleegde
ENSCHEDE/ALMELO - Melvin W. (39) uit Enschede komt al 26 jaar in aanraking met politie en justitie. Vernielingen, diefstallen, mishandelingen en moord. Maandagmiddag wordt echter duidelijk dat er nu toch enige hoop gloort aan de horizon. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUM
Avondje karaoke in Enschede eindigt voor Angelique (22) na mishandeling én beroving in ziekenhuis: ‘Al dagenlang hoofdpijn’
ENSCHEDE - Een avondje karaoke is vrijdagavond voor Angelique de Rijk in een nachtmerrie geëindigd. De 22-jarige werd ter hoogte van de Stadsgravenstraat in Enschede mishandeld door een groep jongens. Terwijl ze haar bewustzijn verloor is tot overmaat van ramp ook haar telefoon gestolen. „Hopelijk krijgt de politie ze te pakken.”
-
PREMIUM1
Deze zonnebloem is 7 meter hoog! Jeroen (36): ‘Ik deel de pitten met niemand’
Groeit de hoogste zonnebloem van het land dit jaar in Enschede? Het zou zomaar kunnen. Het exemplaar dat planter Jeroen van der Velde in het tuintje achter z’n huurwoning kweekte reikt meer dan 7 meter hoog. Hoe hij dat voor elkaar kreeg? „Ik ga een ander niet wijzer maken.” -
Winnaar Staatsloterij-ton Enschede heeft zich nog niet gemeld
ENSCHEDE - Enschedeërs die hun Staatsloten altijd kopen bij de Jumbo aan de Burgemeester van Veenlaan moeten nog even goed kijken. Op lotnummer DN 57846, verkocht bij die Jumbo, is bij de trekking van 10 augustus een prijs van 100.000 euro gevallen, maar de gelukkige eigenaar heeft zich nog niet gemeld. -
PREMIUM
Mishandelde Bashar Fathallah (66) uit Enschede wilde aangifte doen, maar overleed voor hij een kans kreeg
Hij kreeg klappen met een stoel, ging met zijn verwondingen op bed liggen, maar er was niemand die alarm sloeg. Pas drie dagen later trof de politie Bashar Fathallah onderkoeld en meer dood dan levend aan na een melding van een overbuurman. Op maandag 28 februari overleed hij aan de gevolgen van een longontsteking. De vraag nu: in hoeverre is dat verdachte Thomas G. aan te rekenen?
15 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTom Denyft
Tom Denyft
Ronald van der Valk
Rik Westra
Patrick Colinda Jayden Charissa Zonnenberg