Volledig scherm
PREMIUM
Deze drie stellen trouwen allemaal op 20-02-2020 © Rikkert Harink

Deze Twentenaren trouwen op 20-02-2020: 'Het is de mooiste datum van dit jaar’

PollENSCHEDE/ALMELO - Het was een rage, begin deze eeuw: trouwen op ‘de perfecte datum’. Bekendste voorbeeld? Koning Willem Alexander en koningin Máxima met hun huwelijk op 02-02-2002. Dit jaar biedt ook fraaie data. Toch trouwen er slechts 23 Twentse stellen op 20-02-2020. En dan lang niet altijd om de cijfercombinatie. 

Echt uitleggen kan ze het niet, de Noorse Tiril Høvik (25), ze heeft gewoon iets met getallen. Dus toen George Brunner (28) uit Almelo haar ten huwelijk vroeg, zij ja had gezegd en ze samen naar een datum gingen zoeken, duurde het niet lang voor ze bij 20-02-2020 uitkwam. De dag, de maand, het nieuwe decennium in het jaartal, het was gewoon een heel mooi geheel. Vond Høvik. „Zij wilde het heel graag”, vertelt haar toekomstige man. Hem was het om het even. „Ik ben een nuchtere Tukker. Geen cijferfetisjist.”

Poll

Twentse stelletjes trouwen op 20-02-2020

  • Groot gelijk: zo'n datum maakt het extra bijzonder (31%)
  • Vreemde keuze: 02-02-2020 is toch veel mooier? (33%)
  • Trouwen, dat is toch helemaal niet meer van deze tijd? (36%)
1293 stemmen
Volledig scherm
George Brunner en Tiril Høvik trouwen op 20-02-2020. Een speciale datum, vindt vooral zij. „Zij wilde heel graag op die dag trouwen. Ze vindt het een mooi geheel.” © RIKKERT HARINK

Ze passen bij elkaar, de mooie, blonde Noorse sledehondentrainster en de Twentse kok met buik en baard. „Ik heb haar twee jaar geleden ontmoet in een conferentiecentrum in Noorwegen, waar ik als souschef werkte. Tiril werkte er af en toe ook, maar zij had toen nog een relatie.” Toen dat uitging, greep hij zijn kans. Dat was afgelopen mei. Een maand later vroeg hij haar ten huwelijk, na een bruiloft van een goede vriend in Denemarken. Snel, geeft hij toe. Maar wat goed is, komt nu eenmaal snel en dus is het over een maandje feest. De Noren komen naar een zaal in De Lutte, voor een bruiloft op zijn Twents, met koffie, krentenwegge en iets sterkers. 

Ze zijn een van de 23 stellen in Twente die op 20-02-2020 in het huwelijksbootje stappen. Is zo’n datum nu populairder dan iedere willekeurige andere dag? Nee, leert een rondgang van deze krant langs alle Twentse gemeenten. Alleen in Enschede is het met negen koppels drukker dan gebruikelijk. Iets wat de gemeente al voelde aankomen: trouwambtenaren werden al ruim van tevoren gevraagd om op deze dag beschikbaar te zijn.

  1. Gezin uit Enschede door zandstorm gestrand op Gran Canaria
    PREMIUM

    Gezin uit Enschede door zandstorm gestrand op Gran Canaria

    ENSCHEDE - Mooi weer, strand en... geen terugreis. Dat overkwam Elske Trieschnigg en haar gezin uit Enschede. Een gigantische zandstorm gooide zondag roet in het eten. De vliegtuigen bleven aan de grond. Om de tijd te doden haalde het gezin noodgedwongen weer de kaartspelletjes en de iPads uit de koffer. Maandag, laat in de middag, kon Elske met haar man, zussen en 5 kinderen, alsnog terug naar huis. 's Avonds zijn ze geland in Düsseldorf.