Die Zauberflöte back to basic: hoe twee regisseurs in een week een ‘nieuwe’ opera moesten maken
Uit in de regioHet orkest speelt op het podium, en niet in de bak. De rekwisieten bestaan uit een paar stoelen. Geen decor, geen theatrale kostuums. De semi concertante uitvoering van Die Zauberflöte, komend weekend in première in Enschede, gaat noodgedwongen back to basic. ,,De focus ligt op de muziek.”
Het is dinsdagavond, 72 uur voor de première, en coregisseur Anne Slothouwer krijgt een appje. De bus van Phion staat op de A1 vast in een file die nog wel even kan duren. Het orkest arriveert naar verwachting een uur later dan gepland voor de doorloop, de vóórgenerale repetitie. Slothouwer zucht. Dit kan er ook nog wel bij. Alles lijkt tegen te zitten bij de voorbereiding van Die Zauberflöte. Het is een race tegen de klok om het maximale te halen uit een ‘uitgeklede’ opera.
Scherven lijmen
Anne Slothouwer en Stan Geurts zouden de assistent-regisseurs zijn van regisseur Floris Visser. Die Zauberflöte, de meest geliefde opera van Mozart, zou een bijzondere, eigentijdse uitvoering beleven. Een groots opgezette enscenering, in een samenwerking van de Nederlandse Reisopera, Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel, koor Consensus Vocalis en de Weense Volksoper. Maar het liep allemaal anders. De productie bleek in de oorspronkelijke uitvoering niet haalbaar. Aan Slothouwer en Geurts de taak om met de bouwstenen die wel beschikbaar ware alsnog een mooie productie op de planken te brengen.
Gekkenwerk
Daar zaten ze vorige week achter een kop chocomelk, terwijl de rest van de crew de kroeg opzocht om de teleurstelling over het besluit weg te drinken. Hoe moesten de nieuwe eindregisseurs in acht dagen tijd een nieuwe versie van Die Zauberflöte uit de grond stampen? Kon dat wel: in zo weinig tijd een semi-concertante uitvoering produceren, met andere wetten en andere praktische omstandigheden? Het leek een onmogelijke opdracht, dachten Slothouwer en Geurts zelf soms ook.
Gekkenwerk misschien, maar niet doorgaan was geen optie
,,Een semi-concertante wordt vaker opgevoerd, maar dan is het een bewuste keuze en is er veel meer tijd. Wij hadden maar vier repeteersessie van drie uur, plus twee doorlopen. Bovendien moesten we die kostbare tijd delen met de orkestrepetities. Dat vroeg van iedereen heel veel flexibiliteit en improvisatievermogen. Anne en ik moest op twee locaties tegelijkertijd repeteren”, schetst Geurts. ,,Gekkenwerk? Misschien wel. Maar we zeiden tegen elkaar: Lets do it! Niet doorgaan was geen optie.”
Met de rug naar elkaar
De regisseurs keken met een nieuwe, frisse blik naar de opera. Een andere uitvoering vroeg om tal van aanpassingen. Een voorbeeld. Omdat het orkest nu op het podium speelt, in plaats van in de orkestbak, hebben de zangers en de dirigent niet rechtstreeks oogcontact. Ze staan met de rug naar elkaar toe. Lastig, want een goede afstemming tussen zang en muziek is essentieel. Met extra monitoren moet dat euvel zijn verholpen. Slothouwer: ,,De zangers zullen wat vaker uit hun ooghoeken moeten kijken, maar dat komt goed. Er is op gerepeteerd. Ze vinden de dirigent wel.”
Die Zauberflote is een opera met veel dialogen. Door de theatrale setting merk je daar als publiek niet zoveel van. Maar het ontbreken van decors en kostuums verandert de zaak. ,,Het zou te veel een opeenvolging van plaatjes met sprekende mensen worden”, aldus Geurts. Voor de regisseurs reden om met de stofkam door het script te gaan en een aantal dialogen te schrappen.
Stofjassen
Er moest een nieuw lichtplan komen. Slothouwer: ,,We hoeven nu niet een hele set uit te lichten. Toch is licht misschien wel belangrijker dan in de oorspronkelijke uitvoering. Het is het enige theatrale middel dat je hebt, nu er geen decors en kostuums zijn.”
De kostuumafdeling moest op stel en sprong alternatieve kleding kopen en vermaken, nu er geen theaterkostuums beschikbaar waren. Het betekent dat er zelfs kort vóór de doorloop van dinsdagavond nog een knoop moet worden doorgehakt. Zangeres Sophie Theodorides, die de Koningin van de Nacht speelt, showt op het podium het setje dat ze zojuist heeft uitgezocht. De regisseurs schudden hun hoofd. Deze jurk is het nét niet. Heeft te veel weg van concertkleding. Te opvallend.
Mijnwerkers
De drie slaven uit het verhaal zijn in de operaversie van Floris Visser mijnwerkers geworden, die met hun kolenwagen het podium opkomen. De nieuwe regisseurs hebben er noodgedwongen gewone werklieden van gemaakt, gekleed in stofjassen. De poorten van de drie tempels van de wijsheid, de natuur en het verstand worden nu verbeeld door drie stoelen, de enige rekwisieten van de versoberde opera.
Het publiek krijgt een enorme bak muziek over zich geen
Geurts: ,,Het is geen volledig aangeklede versie, maar wel een ontzettend aangeklede versie geworden. De focus ligt nu meer op de muziek. Het podium wordt grotendeels ingenomen door orkest en koor. Het publiek krijgt dus een enorme bak muziek over zich heen. Maar het is geen concert, het is een semi-concertante. De zangers staan dichter bij het publiek en moeten meer uit zichzelf halen. Maar we hebben gemerkt dat er ontzettend veel energie zit in deze groep.”
Die Zauberflöte (Nederlandse Reisopera, Phion, Consensus Vocalis): 20 en 22 januari in het Wilminktheater in Enschede, daarna o.a. in Arnhem (2 februari), Zwolle (9 en 11 februari) en Apeldoorn (14 februari).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet stelling
Bert van Die Grenze verkoopt ‘waardeloze mondkapjes’ nu als brilpoetsdoekjes: ‘Het kan niet altijd goud zijn’
Miljoenen mondkapjes heeft drogisterij Die Grenze nog op voorraad. Één probleem: nu de coronapandemie voorbij is wil niemand ze meer kopen. Dus probeert eigenaar Bert Hesselink ze 'creatief’ te slijten, als brilpoetsdoekjes. „We hebben het geprobeerd en het werkt prima.”Glanerbrug, Enschede -
PREMIUM
Die vlaggen zouden er best nog lang kunnen hangen
Misschien is het ongeduld, spreek ik voor mijn beurt en moet ik het langer tijd geven. Toch wil ik opmerken dat er nog veel vlaggen omgekeerd hangen. Dit valt des te meer op nu langs sommige wegen de driekleur weer in de enig juiste volgorde wappert.Enschede -
PREMIUM
Hengelo zoekt nabestaanden van de stakers van Stork van april 1943
De Stichting Herdenking April-meistakingen 1943 roept nabestaanden op van mensen die tachtig jaar geleden betrokken waren bij de staking om nu aanwezig te zijn bij de herdenking.Hengelo -
Oud-wethouder Bas van Wakeren terug in Hengelose politiek
Van Wakeren stopte vorig jaar als wethouder toen bleek dat zijn partij Pro Hengelo niet in het college van B&W zou komen. Maar Van Wakeren keert terug in de politiek, zo maakt fractievoorzitter Frank Peters van Pro Hengelo bekend. Hij is de tijdelijke vervangen van raadslid Edith van der Brugh.Hengelo -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
Sportschool TCT Wierden gaat voor huiselijke sfeer: ‘Bij ons ben je geen nummer’
Een oude sportschool in een nieuw jasje. De Hengelose Bert Geusendam (26) is de manager van sportschool TCT Wierden. Hij gaat voor een persoonlijke, huiselijke sfeer. Vijf vragen aan Geusendam.Hengelo -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.