Volledig scherm
Nu rijden er nog oudere dieseltreinen tussen Enschede en Münster. Dat moet anders. © Emiel Muijderman

Directe trein van Zwolle naar Münster moet vanaf 2027 mogelijk zijn

ENSCHEDE - Een directe treinverbinding tussen Zwolle en Münster: is dat mogelijk vanaf 2027? De Euregio is een onderzoek gestart naar het verduurzamen, versnellen en het comfortabeler maken van het traject tussen de hoofdstad van Overijssel en de Duitse stad.

Als je nu met de trein van Zwolle naar Münster wil, moet je overstappen in Enschede en ben je 2 tot 2,5 uur onderweg. Een directe treinverbinding tussen beide steden moet die reistijd verkorten. Daarvoor moet nog wel de spoorlijn tussen Enschede en Münster geëlektrificeerd worden; op het traject rijden nu nog dieseltreinen. Ook het station in Enschede moet aangepast worden voor de rechtstreekse verbinding.

Aantal reizigers groeit

De 'groenere’ trein moet straks een aantrekkelijk alternatief worden voor de auto, stelt de Euregio, het samenwerkingsverband van overheidsinstanties in de grensregio. ‘Het zorgt ervoor dat universiteiten en hogescholen aan beide zijden van de grens beter verbonden zijn, het vergemakkelijkt de mobiliteit en bevordert de regionale economie.’

Volgens de Euregio is het aantal reizigers op de route Münster-Enschede de afgelopen jaren met duizenden per dag gestegen, tot 10.000. De huidige concessie voor het traject loopt eind 2026 af. Het volledig elektrificeren en daarmee upgraden van de spoorlijn, zorgt volgens eerdere studies voor ongeveer 75.000 extra passagiers per jaar, goed voor een aantal van 310.000 per jaar. 

Euregio zegt nu vooral ook te willen onderzoeken wat de snellere en frequentere verbinding betekent voor de regio’s Zwolle, Twente en Münsterland.

Positief

Goudappel Coffeng, het onderzoeksbureau dat overheden adviseert over mobiliteit, sprak eerder al positief over de plannen voor een directe verbinding tussen Zwolle en Münster. 

Het onderzoek wordt financieel ondersteund door de Europese Unie. Ook dragen onder meer de gemeente Enschede, Regio Twente, Regio Zwolle en groot aantal Duitse gemeenten bij aan de kosten van het onderzoek.

Poll

Directe trein van Zwolle naar Münster moet vanaf 2027 mogelijk zijn

  • Goed voornemen, dit is belangrijk voor de regio (48%)
  • Investeer liever in goede treinverbindingen naar de Randstad (18%)
  • Al die onderzoeken: hak eens een knoop door! (34%)
2062 stemmen
  1. Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’
    PREMIUM

    Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’

    HENGELO - Toen hij eerste kerstdag uit bed werd gebeld over de moord op Chantal de Vries in Hengelo, besefte recherchechef Arjan Derksen niet meteen dat hij voor het eerst verantwoordelijk was voor een moordonderzoek. „Daar sta je niet bij stil. Als het gebeurt, wil je gewoon zo goed mogelijk je werk doen.” Inmiddels heeft hij een goed beeld van Twentse onderzoeken naar zware misdaad.