Volledig scherm
Enschede by night: de stad bruist zaterdagavond tijdens de eerste Museumnacht Enschede © Carlo ter Ellen DTCT

Dit mag je niet missen tijdens Museumnacht in Enschede (5 tips)

ENSCHEDE BY NIGHTHet nieuwe ‘festival voor ‘nachtkijkers’ in Enschede - de Museumnacht - telt zaterdag een omvangrijk programma met wel honderd onderdelen. Zo’n vijftien instellingen - verdeeld over negen locaties - doen mee aan het festival voor cultuurliefhebbers.

Onder meer museum No Hero uit Delden is van de partij met een pop-upcatwalk bij het Rijksmuseum Twenthe en theater Concordia. Vijf tips uit het programma die meer dan de moeite waard zijn. Kaartjes voor het evenement zijn hier nog te koop. 

1. Tochten door krochten van het Rijks

Volledig scherm
Het Rijksmuseum is een van de instellingen die van de partij is © Carlo ter Ellen DTCT

Een unieke kans: een conservator neemt bezoekers in Rijksmuseum Twenthe mee naar het depot. Tijdens een ‘tocht door de krochten’ wordt de opslag van kunstwerken getoond. De conservator klopt het stof ervan af en vertelt verhalen bij de kunstwerken.

2. Shotjes uit een reageerbuis

Volledig scherm
De Museumfabriek, waar bovenin naar sterren gekeken kan worden © Carlo ter Ellen DTCT

In de Museumfabriek (voormalige Twentse Welle) is een overvol programma, met onder meer de oudste nog werkende sterrenprojector ter wereld en de sterrenwacht op de zevende verdieping van het museum. Het Twentehoes uit Hengelo is ook van de partij, met Twentse muzikanten en een lezing over Twentse sieraden.

In een zogenoemd ‘Borrellab’ staan ‘professoren’ klaar met wel heel bijzondere proefjes. Zo staan er cocktails te pruttelen in maatcilinders of kun je shotjes drinken uit een reageerbuis.

3. Onder het toneel kruipen

 Ooit eens onder het toneel van het Wilminktheater willen kijken? Zaterdagavond kan het, tijdens een rondleiding achter de coulissen van het stadstheater. Tijdens die rondgang is er videokunst te zien van Stanley Schtinter.

4. Dansen op de krant

Volledig scherm
In het Balengebouw wordt gedanst op op de krant en is een workshop sociale media. © Carlo ter Ellen DTCT

Ook deze krant ontbreekt niet als deelnemer aan de Museumnacht Enschede. In het Balengebouw, thuisbasis van De Twentsche Courant Tubantia in Enschede, worden de hele avond rondleidingen verzorgd over de historie van dit unieke pand. Dj-collectief  VierbijVier draait op de redactievloer met uitzicht over de Museumlaan. 

Een unieke kans om - met een biertje in de hand - te dansen op de krant. Mensen die willen kunnen bovendien in de studio’s van 1Twente een screentest doen om te zien of ze geschikt zijn als nieuwslezer(es).

5. Zoektocht naar jezelf

Wat vertelt  iemands gezicht over z’n karakter? In de gelaatkunde gaat men ervan uit dat het uiterlijk iets zegt over het innerlijk. In creatief centrum Tetem bestaat de mogelijkheid om te ontdekken hoe de statische verhoudingen en vormen in iemands gezicht z’n persoonlijkheid bepalen. Iets verderop leert kunstenaar Sjoerd Knibbeler bezoekers alles over onder meer de selfie.

De allereerste Museumnacht Enschede moet het begin van een traditie worden. Morgen openen negen culturele instellingen een avond lang de deuren. Achter de schermen wordt al gewerkt aan een tweede editie. „Maar niet meer in het weekend van de Military Boekelo.”

Niet meer tijdens Military Boekelo
Museumnacht Enschede moet een blijvertje worden, vertelt projectleidster Julia Wolters. „We hebben een meerjarenplan in ons hoofd, willen hier een vast evenement van maken.”

De in 2020 te houden tweede editie is dan ook al in beeld, zij het nog vaag. De datum zal dan wel verschuiven naar begin november. De eerste editie valt namelijk samen met de Military Boekelo, die bijna vijftigduizend bezoekers trekt. Een onhandige keuze?
Wolters: „Volgend jaar zullen we in ieder geval niet meer in het Military-weekend gaan zitten. Deze datum is voor dit jaar gekozen omdat het evenement in eerste instantie gekoppeld zou worden aan het Overijssels filmfestival, dat deze week is. Misschien belangrijker nog om te verschuiven is om instellingen meer voorbereidingstijd te geven na de zomervakantie. Nu moest heel veel op het laatste moment.”

Voor de eerste editie zijn tot dusver ruim vijfhonderd kaarten verkocht. Vooraf werd gehoopt op 1.500 bezoekers. „Dat hopen we nog altijd, we merken dat veel jongeren tot het laatste moment wachten met kaartjes kopen. Maar duizend bezoekers is ook een mooi aantal voor de eerste keer.”

Volledig scherm
Aki is een van de instelligen die open is zaterdagavond © Carlo ter Ellen DTCT
Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT
Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT