Drama voor Solar Team Twente in Australië: einde wedstrijd na crash

videoEen dramatische ontknoping voor Solar Team Twente in Australië. Het studententeam leek eindelijk op weg naar de winst in de Bridgestone World Solar Challenge, maar een crash maakte een einde aan de wedstrijd. 

Kort na de start van de vierde vierde racedag werd de Twentse zonnewagen Red E van de weg geblazen door een stevige windhoos. De auto raakte daarbij dusdanig beschadigd dat doorrijden onmogelijk werd. De coureur bleef ongedeerd. 

Twente was op dat moment koploper in de race die het o zo graag een keer wilde winnen. Al bijna 15 jaar proberen slimme studententeams uit Twente de snelste zonnewagen ter wereld te bouwen. Nog nooit won een ploeg van de UT die race. Daar leek dit jaar verandering in te komen, nadat Solar Team Twente vanaf de eerste racedag direct de leiding greep.  Maar op 865 kilometer van de finish (race is in totaal 3.000 kilometer) ging het mis. 

Verrast

De auto raakte dusdanig  beschadigd dat doorrijden onmogelijk werd
Volledig scherm
De auto raakte dusdanig beschadigd dat doorrijden onmogelijk werd © Jérôme Wassenaar

Na twintig minuten rijden werd coureur Evert van der Hoek verrast door een harde zijwind die de auto de weg af blies. De coureur kreeg de auto niet terug op de weg en gleed een kleine helling af. Hierbij spinde de RED E en belandde de Twentse zonnewagen ondersteboven in het rode zand.

Het abrupte einde van de race is een flinke klap voor Solar Team Twente. Annelies Dekker, teammanager: “Gelukkig is Evert veilig en ongedeerd uit de auto gekomen. Dit is op dit moment het allerbelangrijkste voor het team. We zijn ontzettend geschrokken maar heel blij dat we hier nog met z’n allen veilig staan.”

De leiding in de wedstrijd is overgenomen door grote concurrent Vattenfall Team uit Delft. De Nederlandse formatie begon de dag met een paar minuten achterstand op Twente, maar wist de windhoos wel te overleven. Een team uit België staat tweede, een Japans teams op plek drie. De wedstrijd finisht morgen in Adelaide. 

Poll

Drama voor Solar Team Twente in Australië: einde wedstrijd na crash

  • Wat een pech, uithuilen en over twee jaar opnieuw proberen (75%)
  • Misschien moeten we stoppen met de heilloze missie van dit team (17%)
  • Racen met zonneauto's? Ik houd het gewoon bij Formule 1 (8%)
2195 stemmen