Volledig scherm
PREMIUM
Nadï van de Watering © Bert Beelen

Eenzame Twentse jongeren kruipen op social media uit hun schulp: #maatjegezocht

ENSCHEDE - Niemand om mee te praten, al jaren niet. Eenzame jongeren stappen nu via Twitter uit hun isolement op zoek naar nieuwe contacten. Tweets met de hashtags #eenzamejongeren #maatjegezocht gaan viral. “Ik denk dat ik drie jaar geleden voor het laats een echt, goed gesprek had”.

Eenzaamheid onder jongeren kreeg de afgelopen dagen ineens een gezicht door de 25-jarige Nadï van de Watering uit Nijmegen (@nadivdw), die haar verdriet open en bloot deelde op Twitter. „Ik zit elke dag alleen. Ik heb hooguit 30 min fysio. Tot zover mijn sociale leven.” Ze voegde er de twee hashtags aan toe. Die werden trending op internet. Alsof het de onthullende #MeToo-beweging betrof, beseften jonge mensen overal in het land dat ze ‘niet de enige zijn’ en niet hoeven te berusten in hun lot. Samen maken ze nu een groot probleem zichtbaar.

Volgens universitair docent Gerine Lodder heeft tussen de 3 en 10 procent van de jongeren te maken met chronische eenzaamheid. Wereldwijd is ze één van de weinige deskundigen op dit gebied. Langdurige eenzaamheid is een probleem met verstrekkende gevolgen, zegt zij. Los van het verdriet, kan het een voorbode zijn van een leven met meer mentale problemen, meer drugs- en drankgebruik, en zelfs een kans op vroegtijdig overlijden.  „Het taboe moet eraf”, vindt ze.