Volledig scherm
PREMIUM
© Lars Smook

Eindelijk! Na maanden overlast gaat de Vliegveldstraat vandaag open

ENSCHEDE - Na maanden verkeersoverlast is het vanmiddag zover: de vernieuwde N737 (Vliegveldstraat) gaat open. Tussen Hengelo en Enschede ligt nu de meest innovatieve route van Overijssel. Maar het is geen oplossing voor de filevorming voor Enschede.

Er viel niet te ontkomen aan de werkzaamheden aan de N737, ofwel de Vliegveldstraat in Hengelo en Weerseloseweg in Enschede. De weg was hard toe aan groot onderhoud. Maar de klus werd een stuk groter omdat de provincie, eigenaar van de weg, besloot er dé innovatieroute van Overijssel van te maken. En volgens een trotse gedeputeerde Bert Boerman is dat zonder meer gelukt. „Je ziet het bijna niet, maar je merkt het wel.”

Frans op den Bult

Het meest zichtbaar zijn de vernieuwingen op de kruising van de Oldenzaalsestraat en Vliegveldstraat bij Hengelo. Er zijn twee borden geplaatst ter hoogte van hotel-restaurant Frans op den Bult.  Die staan tussen de verkeerslichten, die zelf ook langer groen blijven als het vanuit een bepaalde richting extra druk wordt. Op die borden wordt de rijrichting van de extra rijstroken aangegeven, die wisselen in de ochtend- en de avondspits. Dat gebeurt vanuit de richting Oldenzaal en vanuit Enschede. Op die twee stroken staan dus geen pijlen meer op het asfalt. „Dat moet de doorstroom flink verbeteren”, zegt Boerman. „Dat was echt een knelpunt.”

‘Voorbeeldweg’

Andere innovaties die volgens de provincie van de N737 een voorbeeldweg maken voor Overijssel: het nieuwe asfalt dat voor 97 procent uit gerecycled materiaal bestaat, het cementloos beton voor verbredingen van de weg, de geluidsdetectie voor onder meer de verkeersverlichting, een nieuwe parkeerhaven voor langzaam verkeer en de flexibele straatverlichting. Die laatste staat aan de kant van Enschede en gaat aan op het moment dat er een fietser langskomt. Ook kan de lichtsterkte worden aangepast. Dat moet het gevoel van veiligheid vergroten voor fietsers langs dat beboste deel van de weg.

Poll

Vliegveldstraat tussen Enschede en Deurningen na maanden weer open

  • Eindelijk, hopelijk sta ik nu niet meer elke ochtend in de file (45%)
  • Wat een geldverspilling, ik vond het al een prima weg (40%)
  • Waarom investeren in wegen? Investeer liever in openbaar vervoer (15%)
1513 stemmen