Enschede haakt aan bij ‘kliklijn’ Meld Misdaad Anoniem: ‘Meer signalen over mogelijke criminaliteit en fraude’
ENSCHEDE - Verdacht gedoe bij de buren, dikke auto’s voor de deur, meisjes die worden gebracht en gehaald. Dit soort zaken kunnen prima gemeld worden bij Meld Misdaad Anoniem. Sinds deze week krijgt Enschede zulke informatie doorgespeeld van de ‘kliklijn’. Ook anoniem, uiteraard.
Enschede werkt sinds deze week samen met de organisatie Meld Misdaad Anoniem. Die bestaat al twintig jaar, maar het is niet vanzelfsprekend dat tips en informatie gedeeld wordt met gemeenten. Omdat dat soms wel erg handig is, sluiten sommige gemeenten een samenwerkingsovereenkomst met M., zoals de organisatie ook kortweg heet. Enschede heeft dat deze week ook gedaan.
Meer dan tweehonderd gemeenten deden dat al eerder. Enschede heeft ermee gewacht omdat eerst de informatie die al beschikbaar was, goed in kaart gebracht moest worden. Voor de informatie die MMA verstrekt betaalt de gemeente ‘een beperkte bijdrage’.
Relevante meldingen
De ‘kliklijn’ filtert alle tips en geeft ze anoniem door aan instanties die er iets mee kunnen. „Meldingen die relevant zijn voor ons, bijvoorbeeld meldingen over fraude met uitkeringen of onveilig gebruik van panden, komen dan bij de gemeente terecht”, aldus burgemeester Roelof Bleker. De tip kan over vanalles gaan, van drugshandel tot prostitutie. De gemeente hoopt dat er nu via MMA tips binnenkomen over zaken die anders bij de gemeente nooit gemeld zouden worden.
Angst voor wraak
MMA heeft als belangrijkste uitgangspunt dat de gegevens van de melder niet worden vastgelegd. Meld Misdaad Anoniem is ook een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Waarom niet gewoon naar de politie gaan? Dat is soms lastig, zegt Marc Janssen, woordvoerder van M. „Bijvoorbeeld vanwege angst voor wraak of omdat je de dader kent. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt en dat de melder buiten beeld blijft.”
Meld Misdaad Anoniem krijgt naar eigen zeggen jaarlijks 45.000 meldingen waarvan ongeveer een derde wordt doorgegeven, met tussen de duizend en tweeduizend aanhoudingen tot gevolg. Er is ook kritiek op de stichting. Zo is het erg eenvoudig om een valse melding te doen en ook criminelen kunnen dat, om bijvoorbeeld concurrenten in de problemen te brengen.
Meld Misdaad Anoniem is 7 dagen per week bereikbaar via 0800-7000.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dennis Veurman staat vergeefs op de stoep bij verpleeghuis Bruggerbosch, hij krijgt Anja niet te zien
ENSCHEDE - Weerseloër Dennis Veurman (75) heeft zaterdag vergeefs geprobeerd zijn vrouw te bezoeken in verpleeghuis Bruggerbosch in Enschede. Hij vertelt dat hij niet werd toegelaten. „Ik mag er niet in.” -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUM4
Werkgever betaalt trouwjurk van Jorieke: ‘Dit vergeet ik nooit meer’
Trouwen in een jurk die volledig is betaald door je werkgever: Jorieke Olink-Levink (37) deed het dit jaar. De Enschedese liet het logo van haar werkgever op de trouwjurk drukken. „Dit vergeet ik nooit meer.” -
Hennepkwekerij met 400 planten aangetroffen in Enschede
ENSCHEDE - In een woning aan de Bekmanlanen in Enschede is dinsdagmiddag een hennepkwekerij aangetroffen. Binnen stonden vierhonderd planten.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Twee banen tegelijk! Hoe gaat Maroeska Rovers dat straks doen als nieuwe directeur van Technisch Medisch Centrum van UT?
ENSCHEDE - Ze heeft straks twee banen tegelijk en daarnaast nog vele nevenfuncties. Maroeska Rovers is vanaf september de nieuwe wetenschappelijk directeur van het Technisch Medisch Centrum op de UT. Een echte duizendpoot. Wat drijft deze vrouw, die is geboren in de Achterhoek? -
PREMIUM
Portefeuillehoppers, dwarsliggers en heel veel mannen: dit valt op in nieuw bestuur Twentse gemeenten
Colleges met alleen mannen. Met jongelingen, met portefeuillehoppers, met dwarsliggers. Bijna alle gemeenten in Twente hebben ruim 100 dagen na de verkiezingen een nieuw bestuur en dat levert heel wat opvallende zaken op.