Volledig scherm
IPTCBron Annina Romita; Enschede Sfeerfoto's Aquadrome. zwemmen, kinderfeestje Leen , gezinnetje zwembad. editie: coverstory foto Annina Romita Ar20120120

Enschede halveert budget zwembaden: nieuw zwempark op Het Diekman is onhaalbaar

ENSCHEDE - Een gloednieuw zwempark met een officieel wedstrijdbad, een sportbad en een warmwaterbad: het gaat er niet van komen op Het Diekman. 

Als gevolg van nieuwe financiële tekorten moet het college keiharde maatregelen nemen. Een van die bezuinigingen is een halvering van het budget voor zwembaden. Daarmee is de bouw van het beoogde zwempark uitgesloten.

700.000 euro bezuinigen

Los van onderhoudskosten besteedt de gemeente op dit moment 1,4 miljoen euro per jaar aan de exploitatie van recreatiebad Aquadrome en het instructie- en sportbad Het Slagman. Dat geld wordt overgemaakt aan Sportaal, dat verantwoordelijk is voor de exploitatie van gemeentelijke sport- en zwemaccommodaties.

Gedreven door financiële tekorten blijft er van het exploitatiebudget in 2023 nog zo’n 700.000 euro over. Met dat geld kan Sportaal dus onmogelijk het bestaande niveau van zwemvoorzieningen en personeelskosten overeind houden.

Grote onzekerheid

Het was de bedoeling dat Aquadrome en Het Slagman zouden verdwijnen in ruil voor een nieuw wedstrijdbad, sportbad én warmwaterbad naast de Diekmanhal. Door gestegen bouwkosten is dat vorige maand bijgesteld: Het Slagman zou nog tot 2028 open blijven en in plaats van Aquadrome zouden een sportbad en warmwaterbad worden gerealiseerd.

Wat er nu gaat gebeuren is uiterst onzeker. In alle scenario’s van de zwembadvisie is rekening gehouden met een gelijk of hoger budget ten opzichte van de huidige situatie. Voor de hand ligt dat Het Slagman open blijft voor wedstrijdzwemmers. 

‘Probleem is de koepel’

Mogelijk blijft het sportbad van Aquadrome gehandhaafd en wordt het recreatiebad ingeruild voor een warmwaterbad. Wethouder Niels van den Berg sluit zo’n scenario niet uit, maar wil niet op de zaken vooruitlopen. 

Nog voor oktober volgt een nieuw plan. „Het probleem zit hem onder de koepel. Als het geld tegen de plinten klotst is een recreatiebad geweldig. Maar de vraag is of we nu nog wel een bad met whirlpools, glijbanen en golven moeten hebben.”

  1. Twentse wethouders in actie voor jeugdzorg: zó hoog is de nood

    Twentse wethouders in actie voor jeugdzorg: zó hoog is de nood

    Zes wethouders uit Twente en in totaal 150 wethouders uit heel Nederland trokken maandagochtend naar Den Haag voor het Tweede Kamer-debat over de jeugdzorgbegroting. Vrijwel alle Nederlandse gemeenten gaan gebukt onder de hoge kosten van jeugdzorg en het in hun ogen te lage budget dat ze daarvoor vanuit Den Haag krijgen. Onder de wethouders ook de Enschedese wethouder Eelco Eerenberg. „Het probleem wordt eindelijk erkend.”