Volledig scherm
De vermoorde journaliste Daphne Caruana Galizia (inzet Pieter Omtzigt) © REUTERS (inzet ANP)

Enschedees Kamerlid Omtzigt blij met aanhoudingen rond moordzaak op Malta

ENSCHEDE - Het Enschedese Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is blij met de laatste ontwikkelingen rond de moordzaak van de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia. Woensdag werd een bekende Maltese zakenman op zijn luxe jacht aangehouden als mogelijke opdrachtgever voor de bomaanslag, waarbij de journaliste om het leven kwam.

Pieter Omtzigt beet zich als rapporteur van de Raad van Europa vast in de moord op Caruana Galizia. Na een trip naar Malta en talloze gesprekken met betrokkenen, legde hij het falen van het rechtssysteem op Malta bloot. Het resultaat was een vernietigend rapport met verbluffende voorbeelden van corruptie en vriendjespolitiek op het Zuid-Europese eiland.

Mede op aandringen van de Enschedeër is vorige week besloten tot een onafhankelijk onderzoek naar de moord op Caruana Galizia. „Ik heb heel blij dat dit nu van start gaat”, reageert Omtzigt.

Aanhouding op luxe jacht

Met de aanhouding van zakenman Yorgen Fennech, die door het leger op zijn luxe jacht kon worden opgepakt toen hij het land probeerde te ontvluchten, en de aanhouding van een tussenpersoon een paar dagen eerder komt de moordzaak in een stroomversnelling. Sinds vorige jaar zitten al drie mannen vast voor de daadwerkelijke uitvoering van de bomaanslag die de journaliste het leven kostte. 

Steekpenningen

In het rapport dat Omtzigt schreef over de moordzaak en het rechtssysteem van Malta, komt Yorgen Fenech ook nadrukkelijk voor. Fenech zou met zijn bedrijf 17 Black betalingen hebben gedaan aan de Maltese minister van energie en aan de stafchef van de minister president in de Electrogas affaire. Electrogas produceert energie voor het eiland, wat 80 procent duurder is dan energie dat in buurland Italië wordt geproduceerd.

Acht maanden voor haar dood schreef Daphne Caruana Galizia ook over Fenech en de steekpenningen die hij zou hebben betaald om een vergunning voor het bedrijf Electrogas te krijgen. 

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Volledig scherm
De Electros affaire op Malta zoals Pieter Omtzigt die weergaf in zijn rapport voor de Raad van Europa. Daarin ook de rol van de aangehouden Yorgen Fennech. © Tweede Kamer

Gevaar voor Twente

Omtzigt benadrukt dat het ook in het belang van Nederland is dat Malta het rechtssysteem op orde krijgt en er een einde komt aan corruptie. „Malta is een EU land. Witwassen gebeurt altijd bij de zwakste schakel. En wanneer Malta paspoorten verkoopt aan mensen van buiten de EU, kunnen die daarmee ook naar Nederland en Twente reizen en zich hier vestigen. Met alle risico’s van dien. Daar waarschuwt ook de AIVD voor.”