Escape room in het MST: bestuurders ontsnappen in 40.34 minuten

VideoENSCHEDE - Freddy Fuijk ligt in een kamer in het oude, deels verlaten deel van MST aan de Haaksbergerstraat. De bekende volkszanger bevindt zich in een diepe coma en medewerkers en studenten van het ziekenhuis mogen de komende tijd ontrafelen wat hem mankeert. Het moge duidelijk zijn: het is een spel, gegoten in het jasje van een escape room. 5 vragen aan MST-beleidsadviseur Annelot Adolfsen.  

Is het een escape room, zoals alle anderen?

„De escape room is ontwikkeld samen met de stafdienst Kwaliteit en Veiligheid van het ziekenhuis en Saxion  Hogescholen. Het draait er allemaal om patiëntveiligheid. Je kunt de puzzels alleen oplossen wanneer je die veiligheid in acht neemt. Ik kan geen voorbeelden noemen, want de medewerkers lezen ongetwijfeld mee. Vooralsnog kun je deze escape room maar één keer spelen. Maar we willen het spel in de toekomst wel aanpassen, zodat deelnemers op herhaling kunnen.”

Bestuurders van MST hadden bij de generale repetitie minder dan 45 minuten nodig voor de juiste diagnose. 

„Zeker, heel knap. Het zijn weliswaar bestuurders met een medische achtergrond, maar het merendeel heeft  geen direct patiëntencontact. Des te knapper dat ze binnen drie kwartier konden vaststellen wat Freddy mankeert.”

MST is niet het eerste hospitaal in Oost-Nederland waar met een escape room wordt gewerkt, maar dit exemplaar schijnt wel van een zeer hoog niveau te zijn? 

„Ook omdat voor de ontwikkeling gebruik is gemaakt van de deskundigheid van een deelneemster aan het NK Escape Rooms. Zij studeert aan Saxion en werkt in een escape room in Deventer. Zij weet dus wat werkt en wat niet werkt.”

Hoe werden medewerkers voor de komst van de escape room geschoold?

„Tot nu toe ging dat vooral door middel van e-learning. Dan is een escape room toch een stuk spannender én interactiever. Je brengt zo veel beter het gesprek op gang over hoe je de patiëntveiligheid kunt vergroten.” 

Is dit ook iets voor vriendengroepen?  

„In principe niet. Je moet enigszins een medische achtergrond nodig hebben om de puzzelstukken op te kunnen lossen en een band hebben met het ziekenhuis.” 

Volledig scherm
MST-bestuurders proberen te ontsnappen uit de escape room. © 1Twente