Stichting Leerplan Ontwikkeling is nu gevestigd aan de Piet Heinstraat in Enschede.
Volledig scherm
Stichting Leerplan Ontwikkeling is nu gevestigd aan de Piet Heinstraat in Enschede. © Lars Smook

Expertisecentrum SLO wil Enschede verlaten voor Amersfoort

ENSCHEDE - Het vertrek van Stichting Leerplan Ontwikkeling uit Enschede lijkt slechts nog een formaliteit. De directie en de ondernemingsraad zijn akkoord over een verhuizing van de overheidsinstelling naar Amersfoort.

Alleen de Raad van Toezicht en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moeten zich nog uitspreken over de verhuizing, maar de vraag is of die roet in het eten gaan gooien.

Centrale plek

Enschede ligt niet centraal genoeg in Nederland. Het is voor werknemers die leerplannen en onderwijsmodules ontwikkelen handiger om ergens midden in het land af te spreken met gesprekspartners uit het onderwijs. In 2015 is daarom al voorgesteld om van het hoofdkantoor aan de Piet Heinstraat in Enschede een dependance te maken.

Op termijn zou de SLO dan definitief verhuizen naar het hoofdkantoor in Utrecht. De verhuizingsplannen werden uiteindelijk in de ijskast gezet, na aanhoudende politieke druk van met name het CDA. Nu de organisatie is geslonken van 120 naar 95 werknemers, is centralisatie opnieuw aan de orde.

Kamervragen

Het onderwijsexpertisecentrum is in 1975 toegewezen aan Enschede, in het kader van de spreiding van werkgelegenheid bij rijksdiensten. Vanuit Twente werken nu 48 werknemers, waarvan een deel ook in de regio woont. Het zou met name om ondersteunende functies gaan. De voorgenomen verhuizing naar Amersfoort, die medio 2020 zou moeten plaatshebben, betekent ook dat het kantoor in Utrecht wordt gesloten.

CDA-raadslid Ayfer Koç uit Enschede laat weten het ook dit keer niet bij te laten zitten. Ze hoopt op steun van de coalitiepartijen die ook in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd (D66, PvdA, VVD en ChristenUnie). Eerder stelde CDA-Kamerlid Michel Rog al meermaals vragen aan de minister over de verhuizing van SLO.