Volledig scherm
ENSCHEDE - Verlichting aanbrengen in DNA brug fietsbrug over auke vleerstraat. f35 fietssnelweg EDITIE: ENSCHEDE FOTO: Emiel Muijderman EVM20170801 © Emiel Muijderman

Fiets is heilig in verkeersplan van Enschede, maar geld is er niet

ENSCHEDE - De fiets staat tot en met 2030 centraal in de verkeersplannen van Enschede. 

Het probleem: er is vanwege de financiële tekorten geen geld om de plannen uit te voeren. 

10 procent minder autoritten

Met de nieuwe verkeersplannen wil het college de verkeersdruk verlichten: ‘Om meer ruimte te maken op ons wegennet is het noodzakelijk dat we binnen Enschede en directe omgeving meer fietsen.’ 

Twee derde van het autoverkeer blijft binnen de gemeente. Voor 2030 heeft het college zich als doel gesteld dat het aantal autoritten binnen Enschede met 10 procent is afgenomen. In het centrum moet het aantal autoritten met 15 procent afnemen.

Molenstraat wordt fietsstraat

Met gedragscampagnes en beloningsacties hoopt de gemeente een aanzet te geven tot fietsen. Fysieke plannen zijn er ook. Doorgaand autoverkeer wordt nog meer over de singels gestuurd en het binnensingelgebied wordt slechts voor bestemmingsverkeer aantrekkelijk. 

De Molenstraat wordt in de toekomst een fietsstraat. De hoogste prioriteit heeft het afronden van de ontbrekende tracés van de fietssnelweg F35 naar Glanerbrug en tussen het centraal station en de Lambertus Buddestraat. 

Lege spaarpot

De ambitieuze plannen ten spijt heeft de gemeente amper geld voor de uitvoering. Er is nog zo’n 12 miljoen euro vrij te besteden aan infrastructuur, terwijl er voor 100 miljoen euro aan plannen op de plank liggen. 

Ondanks het feit dat de fiets heilig is ziet het college zich door financiële tekorten gedwongen om vanaf 2021 een extra bijdrage van 900.000 euro per jaar voor fietsprojecten in te trekken. Andere wensen in het verkeersbeleid (een scooter- en snorfietsverbod op het stadserf en emissievrije bevoorrading in de binnenstad) kwamen door geldgebrek ook nog niet van de grond.