Volledig scherm
Gerard Sanderink © Carlo ter Ellen

‘Gerard Sanderink ziet overal complotten en samenzweringen’

ALMELO/ENSCHEDE - „Een man die gelooft in samenzweringstheorieën en overal complotten ziet. Een man die denkt dat de hele wereld niet goed wijs is, behalve hij zelf.” Dat beeld schetste advocaat John Wessels vrijdagmorgen in de rechtbank van topondernemer Gerard Sanderink (70) uit Enschede.

Volgens Wessels moet ‘spookrijder Sanderink snel van de juridische snelweg worden gehaald.’ Wessels is de raadsman van Sanderinks ex-vriendin Brigitte van Egten (65). Het was de tweede keer binnen drie maanden dat de ex-geliefden elkaar bij de rechter troffen.

Dit keer ging het om een kort geding, dat Van Egten tegen Dutch Solar Systems (DSS) in Goor – het bedrijf waarvan ze directeur was – en Centric had aangespannen. Van Egten is door Sanderink, die eigenaar is van zowel DSS (20 werknemers) als IT-bedrijf Centric (4500 werknemers), op staande voet ontslagen. Van Egten eist, dat ze weer aan het werk mag en dat het stopgezette salaris weer wordt betaald.

Van het pad

Opnieuw stelde Van Egtens advocaat, dat Gerard Sanderink volledig van het pad is sinds Rian van Rijbroek zijn nieuwe vriendin is. De 49-jarige Brabantse, die zich opwerpt als cybersecuritydeskundige, zou de zakenman opstoken tegen Van Egten. Zelf zei Van Egten daar over: „Gerards geest is volledig vergiftigd. Hij maakt alles stuk dat ik heb aangeraakt. Ik hield van hem en Gerard was altijd trots op mij, want ik haalde goede resultaten met DSS. Nu gaat hij met een stofkam door de administratie van DSS en probeert hij iets tegen mij te vinden. Ik word neergezet als fraudeur en slet, hij verwoest mijn leven.”

Quote

Ik word neergezet als fraudeur en slet, hij verwoest mijn leven.

Brigitte van Egten, ex-vriendin van Gerard Sanderink

Rectificatie

Sanderink werd twee weken geleden door de Almelose rechter gedwongen een rectificatie te plaatsen met de verklaring, dat Van Egten niets te maken heeft met de inval die de FIOD deed bij het bouwconcern Strukton, waarvan Sanderink ook eigenaar is. Sanderink plaatste de rectificatie, maar is nog steeds van mening dat zijn ex de FIOD aanzette tot de inval, zei hij tegen kantonrechter K. van der Kraats.

Zeggenschap over erfenis

Sanderink suggereerde, dat Van Egten uit is op zijn vermogen, dat op 620 miljoen euro wordt geschat. Ze was immers bestuurslid van de stichting waarin bij overlijden zijn nalatenschap zou komen. „Er zijn er een paar die er belang bij hebben mij er onder te krijgen. Die denken: Sanderink is nu dood en nu hebben wij de zeggenschap over zijn geld.” Maar er is inmiddels een nieuwe stichting waar de nalatenschap naar toe gaat. Bij die stichting zit Rian van Rijbroek in het bestuur.

Bonus

De discussie over het ontslag op staande voet voor Van Egten spitst zich toe op een bonus van 72.000 euro waarop ze recht zou hebben. Van Egten liet de bonus over 2018 – tien procent van de bruto winst - naar zich overschrijven, terwijl ze zich al ziek had gemeld. Nadat dames op de administratie bij DSS hadden geweigerd, had commercieel directeur Marcel van der Heijden het geld naar haar overgemaakt. Sanderink noemde dat op de zitting ‘diefstal’. Het was zonder zijn toestemming gebeurd, want de jaarrekening was nog niet vastgesteld en het had ook niet bruto uitgekeerd mogen worden. (De tekst gaat door onder de foto).

Volledig scherm
Brigitte van Egten: “Gerards geest is vergiftigd.” © Robin Hilberink

Roomser dan de paus

Van Egtens raadsman Wessels wierp tegen, dat Sanderink ‘niet plotseling roomser dan de paus moet doen’. De bonus was in het verleden wel vaker op dezelfde wijze uitgekeerd. En de jaarrekening was weliswaar nog niet formeel vastgesteld, de accountant was al wel klaar met zijn werk. Wessels beschuldigde Sanderink er van Van Egten ‘financieel uit te roken.’ Hij heeft beslag gelegd op haar bankrekeningen en heeft opdracht gegeven de jaarrekening van DSS opnieuw op te maken. Wessels voorspelde er nu allerlei voorzieningen in de jaarrekening worden getroffen om de winst te drukken. En daarmee de bonus van Van Egten.

Ontslag op staande voet

Van Egtens mede-directeur Van der Heijden is ook op staande voet ontslagen. Niet alleen vanwege het overboeken van de bonus, ook omdat hij de bedrijfsadministratie op aangeven van Van Egten mee naar huis had genomen. Van Egten wilde op die manier voorkomen dat Sanderink en/of Van Rijbroek de administratie konden manipuleren.

Quote

Ik zit hier als beklaagde, maar ik ben slachtof­fer. Diefstal hoeft niet beloond te worden

Gerard Sanderink

Sanderink noemde de actie met de administratie ‘ongehoord en praktijken die totaal niet kunnen.’ „Ik zit hier als beklaagde, maar ik ben slachtoffer.” Een schikking met Van Egten zit er ook niet meer in. Sanderink had haar een vertrekpremie van twee ton geboden, vertelde ze. Maar inmiddels zijn de verhoudingen verhard: „Wie steelt, hoeft niet beloond te worden”, hield Sanderink de kantonrechter voor.

Gambia

DSS heeft ook een dochterbedrijf in Gambia en daar is volgens Sanderink veel geld naar toe gegaan en verdwenen. „Ik ben nog aan het uitzoeken hoe groot de schade daar precies is. Veel hoger dan de aanvankelijk gedachte drie ton, mogelijk wel zes ton tot een miljoen.”
Overigens is het nog maar de vraag of Sanderink zijn ex wel op de juiste wijze heeft ontslagen. Van Egten was in dienst bij Centric, maar stond op de loonlijst bij DSS, het bedrijf waardoor ze is ontslagen. Maar ontslagen worden door een bedrijf dat formeel niet de werkgever is, kan niet. Kantonrechter Van der Kraats constateerde, dat het ontslag ook niet per brief is bevestigd.

Opnieuw ontslagen

Donderdag werd al duidelijk, dat ook DSS-directielid Van der Heijden is ontslagen door een vennootschap van Sanderink die niét zijn werkgever is. Van der Heijden is in dienst bij DSS Beheer en niet bij Dutch Solar Systems BV, de vennootschap die hem ontslag op staande voet aanzegde. Wellicht speelt dus bij Van Egten hetzelfde. Van der Heijden zou maandag weer aan het werk mogen. Maar twee uur na het vonnis is hij donderdagmiddag opnieuw op staande voet ontslagen. Dit keer door DSS Beheer.

De uitspraak is over twee weken.