Elkaar opzoeken in de speeltuin is in deze dagen niet slim.
Volledig scherm
Elkaar opzoeken in de speeltuin is in deze dagen niet slim. © Kees Martens/DCI Media

GGD geeft tips: wat kun je buiten nog wel en wat beter niet doen?

Nu de eerste thuiswerkweek en de eerste week zonder school er op zit, vragen veel mensen zich af wat ze buitenshuis wel en niet kunnen doen. Volgens de GGD Twente geldt bij elke vraag hetzelfde antwoord: houd afstand en gebruik je gezonde verstand. Blijf thuis bij gezondheidsklachten. Toch zijn er wel nuanceringen. Vijf vragen.

1. Kan ik nog bij iemand op de koffie?

Als je beiden geen gezondheidsklachten hebt, kun je gerust met je vriendin afspreken om thee te drinken of bij een familielid langsgaan voor een kop koffie. Let daarbij wel op dat je niet te dicht naast elkaar op de bank gaat zitten, houd waar mogelijk ook hier anderhalve meter afstand.

2. Kan mijn kind buiten spelen?

Zolang het niet in een grote groep is, is dat geen probleem. Zoek geen drukke speeltuinen op, zorg dat kinderen ook afstand van elkaar houden. Net als de ouders. Ga liever een eind fietsen dan naar het park waar veel mensen dicht op elkaar staan.

3. Kan ik naar de bouwmarkt, tuincentrum of kapper?

Quote

Ga zoveel mogelijk alleen op pad en zorg dat je zo kort mogelijk in de winkel bent

Zolang de winkels open zijn, kan dat. Ga niet met hele gezin, maak er geen uitje van. Ga zoveel mogelijk alleen op pad. Neem een boodschappenbriefje mee en zorg dat je zo kort mogelijk in de winkel bent. Veel winkels geven bij de kassa met plastic strips al aan hoe je afstand houdt. Als dat er niet is, ga dan niet dicht op degene voor je staan. Je kan ook naar de kapper, als die open is. Ieder moet daarbij voor zichzelf bepalen of hij zo dicht bij iemand anders in de buurt wil komen.

4. Kan ik met vrienden bij elkaar komen?

Als iedereen gezond is én het mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden, dan kan dat. Maar denk wel na of het echt nodig is. Er is geen verbod op thuis een biertje drinken met een paar vrienden. Maar schat in hoe groot het risico is en of je dat op dit moment wil lopen. Niet alleen voor jezelf, maar ook vanwege de kans dat je iemand anders besmet. Ga in ieder geval niet hoestend en proestend bij elkaar zitten, benadrukt de GGD. Verkouden of ziek? Blijf dan sowieso thuis.

5. Kan ik buiten sporten?

Dat is geen probleem, zolang je dat alleen doet. Ga hardlopen of fietsen, maar niet in een groep. Ga eventueel samen met degene met wie je in huis woont. Fietsen is zelfs extra gezond in deze coronatijden, zegt de Duitse overheid en andere onderzoekers. Op de fiets houd je afstand, een goed alternatief voor openbaar vervoer. Bovendien is het goed voor de gezondheid, belangrijk om je te weren tegen het virus.

Buiten sporten is geen probleem.
Volledig scherm
Buiten sporten is geen probleem. © ANP/ROBIN UTRECHT