De robot op het Stationsplein is tijdelijk weggehaald
Volledig scherm
De robot op het Stationsplein is tijdelijk weggehaald © Indebuurt Enschede

Gigantische robot in Enschede alweer verdwenen? ‘Krijgt dikkere benen’

ENSCHEDE - De 5,5 meter hoge robot op het Stationsplein in Enschede, die jarenlang zou blijven staan, is alweer verdwenen. Althans: voor even. Vrijdagmorgen werd het beeld van de sokkel gehaald  en teruggebracht naar de werkplaats.

De reden: het kunstwerk, dat sinds vorige week het Enschedese plein siert, krijgt ‘dikkere benen’. In eerste instantie maakte de giga-robot gebruik van de evenementenvergunning voor het Gogbot-festival. Bij een doorberekening van de gemeente bleek  echter dat de constructie voor langer verblijf diende te worden verstevigd. “De onderbenen van de robot moeten worden verstevigd met staal”, laat Gogbot-directeur Kees de Groot desgevraagd weten. 

En dus werd het beeld vrijdagochtend naar beneden getakeld en naar de werkplaats van kunstenaar Jelle de Graaf in Enschede gebracht. De robot, die luistert naar de naam Metropolis, moet het nieuwe visitekaartje van Enschede worden en blijft minimaal drie jaar staan. Met het permanente kunstwerk wil creatief directeur Kees de Groot bij de entree van het centrum laten zien dat Enschede een stad is van creatieve technologie, kunst, kennis, innovatie en muziek.

De robot keert naar verwachting volgende week terug. De sokkel met led-schermen, waar kunstenaars op exposeren met bewegend beeld, blijft in die periode wel staan.

De robot die op het Stationsplein stond, is tijdelijk weg.
Volledig scherm
De robot die op het Stationsplein stond, is tijdelijk weg. © Joost Dijkgraaf