Volledig scherm
Herman Finkers met een nieuwe uitgave van De Cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door. © Christian van der Meij

Herman Finkers breekt records: elke 6 minuten een boek verkocht na tv-uitzending

Herman Finkers vestigt op 65-jarige leeftijd nieuwe records. Na zijn veelgeprezen optreden in De Wereld Draait Door donderdagavond werd er een dag later een ongekend aantal boeken verkocht van zijn De Cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door

„Elke 6 minuten ging er in de boekhandel in Hengelo een exemplaar van De Cursus over de toonbank”, aldus directeur Kees Schafrat. Het uiteindelijke aantal van 375 verkochte exemplaren gedurende twee dagen is voor een reeds bestaande titel een absoluut nieuw record voor Broekhuis. Het boek van Finkers - ook wel de Bijbel van Herman genoemd - is al zeven jaar op de markt. 

Absolute nummer één

Volgens Schafrat neemt de verkoop van het boek rond Sinterklaas altijd flink toe. Dit jaar is er nog meer belangstelling omdat Finkers officieel zijn pensioen haalde, hij werd afgelopen maandag 65. Schafrat zei daar deze week al over: „We hebben vanwege zijn 65e verjaardag eens gekeken hoeveel boeken we in al die jaren hebben verkocht. Ik ging uit van een paar duizend, maar de werkelijkheid bleek nog mooier: 6300 in totaal. Met deze week erbij gaan we over de 6500 heen. Dat is in onze wereld gewoon ontzettend veel. Finkers is ‘by far’ de nummer één in de 151-jarige geschiedenis van ons bedrijf.”

Reclame voor Twente

Schafrat heeft wel een verklaring voor het succes. „De teksten zijn redelijk tijdloos. Dit boek is een soort Bijbel. De Bijbel van Herman. Ook mensen die nooit een boek lezen, kopen het. Bedrijven geven het cadeau aan mensen aan de andere kant van de IJssel. Het is pure reclame voor Twente.”

Meer Finkers nodig

Herman Finkers veroverde zelf donderdagavond weer veel harten met zijn optreden bij DWDD. Op sociale media  werd louter positief gereageerd op het tv-optreden. „Waren er maar meer mensen als Herman Finkers”, schreef bijvoorbeeld. En Thea meldde: „Nederland heeft meer Herman Finkers nodig!”

Volledig scherm
Eerbetoon aan Herman Finkers. © Boekhandel Broekhuis
  1. Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’
    PREMIUM

    Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’

    HENGELO - Toen hij eerste kerstdag uit bed werd gebeld over de moord op Chantal de Vries in Hengelo, besefte recherchechef Arjan Derksen niet meteen dat hij voor het eerst verantwoordelijk was voor een moordonderzoek. „Daar sta je niet bij stil. Als het gebeurt, wil je gewoon zo goed mogelijk je werk doen.” Inmiddels heeft hij een goed beeld van Twentse onderzoeken naar zware misdaad.