Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images | Beeldbewerking Tubantia

Hoe Twentse criminelen binnen zes minuten een pistool kunnen kopen op Telegram

ReportageENSCHEDE - Twentse criminelen wanen zich onaantastbaar in anonieme chatgroepen. Aan de lopende band worden er harddrugs en wapens verhandeld. En wie geen zin heeft om iets zelf te regelen, plaatst gewoon een verzoekje. ‘Als je die crossmotor steelt, krijg je 2000 euro’.

Volledig scherm
© Gezienus Bruining

‘Thuisbezorgt Snel Snel’ levert superieure kwaliteit voor een eerlijke prijs. Hij is 24 uur per dag bereikbaar voor bestellingen uit Almelo, Hengelo en Enschede. En de keuze is reuze: cocaïne – ‘Colombiaanse flakes’ – hasj, xtc-pillen en wiet. En hoe meer je bestelt, hoe hoger de korting. Het enige dat je moet doen is een berichtje sturen en de drugs komen in no-time naar je toe.

De Twentse drugsdealer is een van de honderden gebruikers in speciale chatgroepen op Telegram, een app die vergeleken kan worden met de populaire berichtendienst WhatsApp. Er is één belangrijk verschil: Telegram gebruikt een zelfontwikkelde versleutelmethode en zegt daarom anonimiteit te kunnen bieden aan gebruikers. Ook worden gegevens niet gedeeld met veiligheidsdiensten, waardoor de applicatie populair is onder criminelen.