Met het inzamelen van handtekeningen begonnen (v.l.n.r.) Dick Hammink, Henk Wessels, Jon Schoo en Tom Staal begin 2019 hun actie tegen de komst van een zonneveld in Enschede-Zuid.
Volledig scherm
Met het inzamelen van handtekeningen begonnen (v.l.n.r.) Dick Hammink, Henk Wessels, Jon Schoo en Tom Staal begin 2019 hun actie tegen de komst van een zonneveld in Enschede-Zuid. © Emiel Muijderman

Honderden inwoners keren zich tegen zonnevelden in Enschede

ENSCHEDE - Het aanleggen van drie zonneparken in het buitengebied van Enschede gaat een proces van lange adem worden. Er zijn 35 formele bezwaren ingediend tegen het plan van Enschede Energie en Energie Coöperatie Buitengebied.

Een handtekeningenactie meegerekend, zijn er zelfs meer dan vijfhonderd Enschedeërs die hun ongenoegen over de zonnevelden hebben geuit.  In totaal 12 hectare aan zonnepanelen willen landeigenaren met hulp van de energiecoöperaties plaatsen aan de Allemansveldweg (5,5 ha), Holterhofweg (4,5 ha) en de Kromhofsweg (2 ha).

Landbouw en recreatie

In de zienswijzen wordt ingegaan op het belang van landbouwgronden voor de voedselproductie. Met name in de omgeving van de Allemansveldweg, een uitloopgebied van Stroinkslanden waar ook de handtekeningactie werd gehouden, richten de bezwaren zich ook op de waarde voor wandelaars en recreanten.

Het college stelt voor om alle zienswijzen af te wijzen en door te gaan met de plannen, omdat deze zonnevelden 'een van de weinige realistische opties' zijn voor grootschalige opwekking van duurzame energie in Enschede. 

Alleen projecten met draagvlak?

Eerder werd gezegd dat tot er in 2020 een Energievisie ligt, alleen projecten met draagvlak worden ontwikkeld. Omdat omwonenden financiële participatie in de zonnevelden is beloofd, vindt het college dat zij ondanks de bezwaren zelf een afweging in de belangen kan nemen. 

De gemeenteraad wordt op 30 september gevraagd een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Die is belangrijk voor de aanvraag van een subsidie door de energiecoöperaties. Afhankelijk van juridische procedures kan het nog wel vier jaar duren voordat de zonnevelden in bedrijf zijn.