De coronacrisis stuwt de werkloosheidscijfers omhoog.
Volledig scherm
De coronacrisis stuwt de werkloosheidscijfers omhoog. © ROBIN UTRECHT

In een maand 15 procent meer WW-uitkeringen in Twente en Achterhoek

ENSCHEDE – De gevolgen van de coronacrisis doen zich voelen op de Twentse arbeidsmarkt. Het aantal WW-uitkeringen is vorige maand in Twente aanzienlijk gestegen, meldt het UWV. Terwijl er afgelopen jaren juist sprake was van een daling in deze periode.

Eind vorige maand verstrekte het UWV 10.185 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van maart is dit een toename van 15,1% (+1.339 uitkeringen). Maar de stijging is minder dan de landelijke toename van 16,7%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Twente is in vergelijking met maart vorig jaar 14,3%, oftewel 1.274 uitkeringen.

Stijging Achterhoek gelijk aan die in Twente

In de Achterhoek nam het aantal WW-uitkeringen in april met 518 toe tot 3.984. De stijging is bijna gelijk aan die van Twente: 14,9%. Door de sterke toename in april ligt het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek nu ook hoger (+6,1%) dan een jaar eerder. Dat is sinds juni 2016 niet meer voorgekomen.

Klappen in horeca en uitzendbranche

Op dit moment hebben vooral jongeren, horecapersoneel en uitzendkrachten het zwaar te verduren. Bij uitzendbedrijven nam het aantal WW-uitkeringen in één maand tijd met 52% procent toe. Vanuit de horeca was deze toename met 43% ook erg groot. Daarbij worden vooral de jongeren sterk getroffen. Het aantal WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar uit deze twee branches verdubbelde in de maand april.

  1. Overvallers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraffen voor beide daders

    Overval­lers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraf­fen voor beide daders

    ALMELO/ENSCHEDE - Djo E. (22) uit Enschede is veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk omdat hij op 2 januari dit jaar een pizzakoerier beroofde in zijn woonplaats. Ook moet E. nog een openstaande voorwaardelijke celstraf van drie maanden uitzitten. Voor mededader Ariel M. (20) waren de Almelose rechters milder, hij kreeg 10 maanden jeugddetentie waarvan 167 dagen voorwaardelijk.