Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Inspectie verbiedt gezinshuis in Glanerbrug nieuwe jongeren op te nemen

UPDATEGLANERBRUG – Jeugdhulpinstelling Kindvoorop in Glanerbrug mag voorlopig geen nieuwe jongeren opnemen. De Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) vindt dat de organisatie momenteel geen verantwoorde zorg levert. Met name als het gaat om veiligheid, de hulpverlening zelf en het leefklimaat.

De maatregel blijkt op 4 juli opgelegd. Dat gebeurde nadat er in maart van dit jaar een inspectie was gedaan bij jeugdopvang. De IGJ eiste toen voor 3 mei een concreet verbeterplan. Uiterlijk 29 september zouden dan alle tekortkomingen zijn opgelost. 

Zes kinderen weg

Bestuurder en oprichter van Kindvoorop, Sylvie Schoemaker, vindt de kritiek niet eerlijk. „Zeker konden er dingen beter. Maar ouders en kinderen zijn zeer tevreden.” Ze zegt dat de fout vooral ligt bij Spirit Jeugdhulp in Amsterdam. Die noemt ze de ‘hoofdaannemer’ van de te verlenen zorg. Die instelling heeft zes kinderen in Glanerbrug geplaatst, maar had volgens haar de zorgplannen niet in op orde. Spirit haalt maandag haar zes kinderen weg.

Niet gerust

Tijdens de inspectie is de instelling gezegd dat zij op korte termijn externe expertise moesten inschakelen. Dat is gebeurd, meldt de inspectie. Kindvoorop heeft een zorgmanager en een orthopedagoog gevonden die helpen bij het verbeterplan, maar juist dat werd tot twee keer toe afgekeurd door de inspectie, zegt Schoemaker. Ook zijn meer medewerkers aangetrokken met een relevante MBO-4 opleiding. Niettemin is de inspectie verre van gerust. 

Dwangsom

“Het is niet passend dat er op dit moment nieuwe jeugdigen bij Kindvoorop worden geplaatst.” Dat mag pas weer als IGJ meent dat de tekortkomingen zijn verholpen. Dat moet binnen vier maanden het geval zijn, anders worden nadere maatregelen getroffen. Dat kan het opleggen van een dwangsom zijn. Het naleven van de cliëntenstop zal ‘nauwlettend in de gaten worden gehouden’, zegt de inspectie.

De stichting bestaat sinds 2011 en geeft hulp aan jeugdigen en jongvolwassenen. Het bood tot nu toe hulp aan 14 jongeren. Die zijn er geplaatst via Ambiq, jeugdteams van de gemeenten Enschede en Haaksbergen en dus de Amsterdamse instelling.

Minder streng

Volgens Schoemaker is Kindvoorop eigenlijk een gezinshuis. Zo’n huis moet aan minder strenge eisen voldoen, dan een jeugdzorginstelling. „Maar door het aantal jongeren zijn we nu wel beoordeeld als een instelling. We  hebben altijd zoveel kinderen gehad, maar het was nooit een probleem. Het was allemaal geweldig. In het verleden hebben zelf de inspectie gevraagd om eens te komen kijken. Het gebeurde niet. En nu dit.”

 Schoemaker zegt na het vertrek van de zes jongeren van Spirit weer verder te willen gaan als een gewoon gezinshuis. 

Volledig scherm
Rapport IGJ over Kindvoorop © IGJ