Jeansmaker Paul Kruize uit Enschede: ‘Wat ik doe gaat niet over mode’

VideoENSCHEDE - De op maat gemaakte jeans van Paul Kruize gaan de hele wereld over. Na vijf jaar zoekt hij variatie: hij maakt nu ook shirts en jasjes. Zijn droom is om met een ‘trunk show’ zijn klanten in het buitenland op te zoeken.

Vraag Paul Kruize niet wat op dit moment de trends in jeans zijn. „Wat ik doe, gaat meer over stijl dan mode. Het is zoals Oscar Wilde ooit zei: ‘Mode is een vorm van lelijkheid zo ontoelaatbaar dat we het elke zes maanden moeten veranderen’.” Hij is kleermaker, maakt spijkerbroeken op maat, in overleg met zijn klanten. Het type mens dat bij hem een spijkerbroek koopt? „Veel van mijn klanten zijn autonoom. Ze houden van maatwerk of vinden het proces heel interessant. Wat ik doe is een ambacht.”

  1. Ei van Eelco
    PREMIUM

    Ei van Eelco

    Het is om en nabij 1984 als de ondergang van de textielindustrie Enschede in een bodemloze financiële put heeft geworpen. De stad heeft een Artikel 12-status. Ze is failliet. Er is zelfs geen geld voor wat speeltoestellen voor kinderen. Wel voor een kunstwerk bij het stadhuis. ‘Veur dat lilleke ei’, bijt Doortje Pril, een goedgebekte Enschedese, uit onvrede en uit burgerlijke ongehoorzaamheid bij een vergadering burgemeester Ko Wierenga toe vanaf de tribune. Zo kwam de waterpartij Ei van Ko aan zijn naam. Toepasselijk, met de kennis van nu. Mede dankzij de vindingrijkheid van de toenmalige burgervader klauterde Enschede uit de afgrond. Wierenga bezat het Ei van Columbus.