Volledig scherm
De Oude Markt in Enschede © Reinier van Willigen

Jeugd lijkt Enschede trouw te blijven na studie

ENSCHEDE - Jongeren die Enschede na hun opleiding verlaten, dat is het gangbare beeld. Maar klopt dat nog wel?       

Een structurele ontwikkeling wilde burgemeester Onno van Veldhuizen het nog niet noemen, maar toch lijken jongeren in toenemende mate de neiging te hebben om na hun studie in Enschede te blijven. ,,Een zwaluw wil ik het nog niet eens noemen, maar de eerste voorzichtige tekenen zijn er wel’’, zei Van Veldhuizen dinsdagavond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Meer jongeren

Uit navraag bij de gemeente Enschede blijkt dat de stad in 2017 te maken heeft gehad met een positief migratiesaldo in de leeftijdscategorieën 15-19 jaar en 20-24 jaar. Dat betekent dat zich meer jongeren uit deze groepen vestigden in de stad dan er vertrokken. De absolute groei in de categorie 15-19 jaar lag iets boven de duizend inwoners, bij de 20-24-jarigen bedroeg die bijna honderd.

In de groep 25-29 jaar zijn er nog steeds meer mensen die de stad verlaten dan dat er nieuwe leeftijdgenoten bij komen. Maar hier neemt de krimp wel af. Voor 2018, het jaar waarin de stad groeide naar 159.000 inwoners, wordt een vergelijkbare tendens voorzien.

Quote

De eerste voorzichti­ge tekenen zijn er wel

Onno van Veldhuizen, burgemeester

Braindrain

Enschede en Twente worden al jaren geconfronteerd met de zogeheten braindrain; jongeren die na hun studie aan vooral de Universiteit Twente en hogeschool Saxion stad en streek verlaten. Enschede spant zich al geruime tijd in om die ontwikkeling te keren en talent blijvend aan zich te binden. 

De gemeente heeft nog geen details over de achtergrond van de nieuwe jonge inwoners, zegt Karin Ligthart, adviseur strategie en beleid. ,,Maar het positieve saldo doet zich voor in de leeftijdscategorieën waarin jongeren studeren.’’ De gemeente is van plan om in het voorjaar een informatiesessie over de demografische ontwikkelingen voor de raad te beleggen.