Volledig scherm
Het Wethouder Horstmanpark in Enschede wordt de komende jaren vrijgespeeld. De clubs ERC, SVV’91, TVV en Broncos moeten verhuizen. © Wilco Louwes

Kleine voetbalclubs in Enschede krijgen het mes op de keel

ENSCHEDE - Al jaren neemt Enschede een afwachtende houding aan met betrekking tot het fuseren of verhuizen van voetbalverenigingen, maar dat is binnenkort afgelopen. Het college wil druk uitoefenen op clubs die ‘te klein’ zijn of ‘te weinig’ maatschappelijke bijdrage leveren.

Reden voor de koerswijziging zijn de financiële tekorten van de gemeente. Ook sportvelden moeten er aan geloven: vanaf 2022 is een bezuiniging van 200.000 euro voorzien. In de praktijk heeft dit vooral voor (kleine) voetbalclubs grote gevolgen.

Gedwongen verhuizen

De gemeente Enschede gaat sporverenigingen minder keuzemogelijkheden bieden waar ze willen gaan sporten. Met andere woorden: zo nodig worden ze gedwongen te verhuizen. ‘Op deze manier kunnen velden efficiënter worden ingezet en komen er sportvelden vrij voor herbestemming’, schrijft het college in de Zomernota.

Concreet voorbeeld is het Wethouder Horstmanpark. In het coalitieakkoord is het vrijspelen van het sportpark (voor woningbouw of een zonnepark) aan de Horstlindelaan al opgenomen. Voetbalclubs SVV’91 en TVV, rugbyclub ERC en American footballclub Broncos moeten dus op zoek naar een andere thuisbasis.

Sanering onder sportverenigingen

Gezien de bezuinigingsopdracht volgen meer locaties. In de wandelgangen is bijvoorbeeld al eens gesproken over een verhuizing van honkbalclub Tex Town Tigers naar Het Diekman, omdat de gronden aan de Kotkampweg aantrekkelijk zijn voor woningbouw. Ook de rugby’ers van ERC zijn in beeld geweest voor Het Diekman.

Opvallend: het college de gedwongen verhuizing combineren met een ‘sanering onder sportverenigingen. We ondersteunen en/of subsidiëren alleen nog verenigingen die bijvoorbeeld voldoende omvang hebben en/of aantoonbaar aan een maatschappelijk doel bijdragen.’

Met het geld dat binnenkomt bij de ontwikkeling van vrijgespeelde sportvelden wil het college investeringen op de nieuwe accommodaties realiseren of sportkantines van andere verenigingen aankopen.