Volledig scherm
© Beeldbewerking

Luchtig nieuws in coronatijd: Cirkels op het plein in Gronau en eindelijk weer naar de Waarbeek

Twente en de Achterhoek staan vrijwel stil door de coronacrisis. Het is doorbijten voor de positieve Tukker. Maar tussen al die ellende is er ook nog genoeg in deze regio om over te lachen of om vrolijk van te worden. Een overzicht van ‘goed’ en opmerkelijk nieuws in deze corona-tijden.

Cirkels op het plein in Gronau

‘Wat ze in New York kunnen, kunnen wij ook’, moeten ze ongetwijfeld hebben gedacht bij de Gesamtschule in Gronau. Om anderhalve meter afstand te kunnen houden tussen de leerlingen, riepen onze oosterburen de hulp in van de Enschedese kunstenaar Albert Bouhuis. 

Die voorzag het schoolplein van de school net over de grens bij Enschede van tal van cirkels. Wie in de cirkel blijft staan, houdt altijd genoeg afstand van elkaar. De leerlingen - in Duitsland mét mondkapje - maken er braaf gebruik van. Behalve volgens de richtlijnen, geeft de Enschedese creatie in Gronau ook nog eens een kleurrijk tintje aan een anders zo grijs en grauw schoolplein. Idee voor Nederland?

De cirkels op het plein in Gronau.
Volledig scherm
De cirkels op het plein in Gronau. © Gesamtschule Gronau

De prehistorie herleeft in de Achterhoek

De Gelrincola winterswijkensis, zo heet ‘ie. Een hele mond vol voor zo'n klein dingetje. Waar gaat dit over? Nou, omde oudste pissebed van Nederland. Die is namelijk onlangs aangetroffen in de steengroeve in Winterswijk. Het fossiel is naar schatting 245 miljoen jaar oud. De vondst is extra bijzonder omdat fossiele pissebedden uiterst zeldzaam zijn. Wereldwijd waren er tot voor kort slechts negen soorten uit vergelijkbare tijden bekend. Een internationaal team van paleontologen van universiteiten uit Utrecht, München, Groningen en de Werkgroep Muschelkalk Winterswijk hebben de ontdekking gedaan. 

De antieke pissebed is vanaf 8 juni te zien in Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Afbeeldingen van Gelrincola winterswijkensis. A: Opname met een lichtmicroscoop. B: Opname met een fluoriscentiemicroscoop. C: Interpretatietekening. Afbeeldingen: Mario Schädel & prof. dr. Joachim Haug, Bulletin of Geosciences.
Volledig scherm
Afbeeldingen van Gelrincola winterswijkensis. A: Opname met een lichtmicroscoop. B: Opname met een fluoriscentiemicroscoop. C: Interpretatietekening. Afbeeldingen: Mario Schädel & prof. dr. Joachim Haug, Bulletin of Geosciences. © Mario Schädel & prof. dr. Joachim Haug, Bulletin of Geosciences.

Eindelijk weer naar het pretpark: Waarbeek opent de deuren in Hengelo

Het Hengelose attractiepark De Waarbeek mocht donderdag tijdens stralende Hemelvaartsdag tweehonderd bezoekers toelaten. De kinderen hadden ‘ouderwets’ plezier, maar er moest wel geld bij. Lynn (5) en Fem (3) bekommeren zich geen moment om corona of afstandsregels. De zusjes klimmen met een stralende glimlach in de Super Mini Cars, botsautootjes voor ‘kabouters’. Enthousiast geven ze gas. Tijdloos genieten, voor de kleinsten.

Bekijk hieronder de reportage die we donderdag maakten in De Waarbeek:

Lekker op de trekker naar de disco, in Uelsen

Een Autodisco en een Autokino hadden ze al in het Duitse grensgebied. Afgelopen zaterdag introduceerde discotheek Zak in Uelsen weer een nieuw evenement in coronatijd: de Treckerdisco. Met een optreden van Henk Wijngaard, vanuit een hoogwerker. Deel twee is in voorbereiding. De oogst van de Treckerdisco: 150 tractoren en opleggers, twaalf auto’s en twee hakselaars. Er mochten maximaal 250 voertuigen plaatsnemen op het parkeerterrein bij de discotheek. 

En Henk Wijngaard? Die noemt de Treckerdisco in Uelsen ‘onvergetelijk’. “Ik trad eerder op bij Zak en bij Heideschlößchen in Wielen. Vier jaar geleden debuteerde ik daar. Ik ben in Duitsland en in Nederland aan een tweede leven begonnen. Zo’n show vanuit een hoogwerker, voor de mensen van het boerenleven? Dat is speciaal hoor.”

Drukte op de green in Hoge Hexel

Crisis door corona? Daar merkt de golfwereld momenteel niks van. Bij Golfclub Erve Braakman in Hoge Hexel is het dubbel zo druk als voor de coronacrisis. Rara, hoe kan dat?

Erve Braakman is dagelijks dertien uur achtereen geopend. Elk kwartier begint een nieuwe groep van maximaal drie golfers. Een simpele rekensom leert dat er iedere dag dus 156 golfers een balletje slaan. „En dat zijn er echt twee keer zoveel als voor de coronacrisis, toen mensen nog niet hoefden te reserveren en gewoon langs konden komen”, aldus Braakman.

Ze heeft wel een idee waardoor dat komt. „Ik denk dat veel mensen heel blij zijn dat ze, na een tijdje inactiviteit, weer iets kunnen doen.”

Lees: Golfclub in Hoge Hexel weet niet wat het meemaakt: ‘Dubbel zo druk als voor corona’

Volledig scherm
© Rikkert Harink