Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © VINCENT JANNINK

Man (21) die vrouwen in trein naar Enschede aanrandde volledig ontoerekeningsvatbaar

NIJVERDAL/ALMELO - “Ik wil dat u er alles aan gaat doen om te zorgen dat het voor meisjes en vrouwen veilig is als u bij hen in de buurt komt” zei officier van justitie Carlo Dronkers vrijdagmorgen voordat hij een jaar verplichte opname in een psychiatrisch ziekenhuis eiste tegen Mohamud I. (21).

De oorspronkelijk uit Somalië afkomstige I. werd afgelopen maart opgepakt nadat hij meerdere aanrandingen pleegde in de trein op het traject tussen Nijverdal en Enschede. I. zou ook een medewerkster van de begeleid wonen-instelling waar hij verbleef aangerand hebben. Deskundigen concludeerden dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was.

Enorme pech

Voor de slachtoffers was de ontmoeting met I. er een om niet snel te vergeten. Als een soort van havik zocht de 21-jarige hen op als ze op 4 of 5 maart in de trein stapten. “Meisjes en vrouwen die de enorme pech hadden dat ze bij u in de buurt zaten” aldus Dronkers. “Die u in de trein achter zich aan kregen, iemand die ze rare vragen stelde, heel dicht bij ze kwam en aan hen zat. En bij wie het heel erg lang duurt om daar weer van te genezen.”

Twee slachtoffers van I. zijn naar de rechtbank gekomen om de zaak te volgen. “Ik ben heel erg geschrokken wat hij heeft gedaan” vertelt één van hen. “Ik ben erg verdrietig en boos geweest en het kost me nog steeds moeite om erover te praten zonder emotioneel te worden.. Ik wil eigenlijk dat hij gewoon gestraft wordt zodat hij dit anderen niet kan aandoen.”

Psychotische ontregeling

“Ik was een beetje in de war” zegt Muhamed I. vrijdagmorgen tegen rechter Jordaans en zijn collega’s in de Almelose rechtbank. Hij zegt niet helemaal goed meer te weten wat hij deed, het blijft bij vage herinneringen. De schizofrene 21-jarige verkeerde op het moment van de aanrandingen in een ‘psychotische ontregeling’ concluderen gedragsdeskundigen. I. hoorde stemmen in zijn hoofd. Inmiddels slikt hij medicatie die moet voorkomen dat de psychoses terugkomen maar de stemmen zijn nog niet volledig weg blijkt. “Ik hoor ze nog een klein beetje, niet zo erg als in het begin” verklaart hij.

Deskundigen denken dat I. na de verplichte opname nog lange tijd begeleid moet worden. Dat zou dan moeten via verplicht toezicht van de geestelijke gezondheidszorg. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.