De hbs van Enschede was de eerste van Nederland. De textielbaronnen hadden een lijntje met Thorbecke, vandaar. Er werd direct een imposant gebouw neergezet.
Volledig scherm
PREMIUM
De hbs van Enschede was de eerste van Nederland. De textielbaronnen hadden een lijntje met Thorbecke, vandaar. Er werd direct een imposant gebouw neergezet. © Marco Krijnsen

Met eerste hbs van Nederland haalden Twentse ondernemers in Enschede de nieuwe tijd binnen

ENSCHEDE - De eerste middelbare school van ons land stond in Enschede. Een groep Twentse ondernemers opende in 1864 een hogere burgerschool (hbs). Mede dankzij een handig een-tweetje tussen textielfabrikant Van Heek en de liberale voorman Thorbecke.

 1. Hoe doe je als verslaggever je werk tussen relschoppers & ME?
  PREMIUM
  geachte lezer

  Hoe doe je als verslagge­ver je werk tussen relschop­pers & ME?

  Het liep met een sisser af, maar het was een onrustige avond in de binnenstad van Enschede afgelopen zondag. Onruststokers riepen op sociale media op tot een protest. Met de grimmige beelden uit Rotterdam van de avond ervoor en de avondklokrellen nog vers in het geheugen, was Enschede gewaarschuwd. Door een noodbevel en de inzet van veel politie en ME, was de situatie snel onder controle. Hoe dat ging, ondervond Lucien Baard, onze verslaggever ter plaatse, aan den lijve.
 2. Steeds meer tienerscholen in Twente: ‘Kinderen hebben tijd nodig om te rijpen, hier kan dat?
  PREMIUM

  Steeds meer tienerscho­len in Twente: ‘Kinderen hebben tijd nodig om te rijpen, hier kan dat?

  ENSCHEDE - We herkennen het allemaal, brugpiepers die naar de middelbare school fietsen. Soms te klein om de zware rugtas te dragen en de school is niet zelden te groot voor hen. De overgang naar het vervolgonderwijs is een reuzenstap. Niet ieder kind is daar aan toe. Juist om die reden zijn tienerscholen in opkomst, ook in Twente. „Hier krijg je tijd om te worden wie je bent.”