Jan Grandjean en Alaattin Ozdemir.
Volledig scherm
Jan Grandjean en Alaattin Ozdemir. © Rikkert Harink

Ministerie over pleidooi Twentse artsen: 1,5 meterregel geldt ook voor specialisten

ENSCHEDE - „De 1,5 meterregel geldt voor iedereen, ook voor medisch specialisten”. Dat stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een reactie op het pleidooi van twee Twentse artsen, die klaar zijn met de 1,5 metersamenleving. „We moeten het als samenleving met elkaar doen. Dit lijkt ons daarom niet het goede voorbeeld.”

Het RIVM stelt dat het virus zich via druppeltjes uit neus en mond verspreidt en dat 1,5 meter afstand houden wel degelijk helpt om verspreiding van het virus te voorkomen. Woordvoerster Loes Hartman wijst erop dat er steeds meer informatie over het virus komt, maar dat er tot nog toe geen aanwijzingen zijn dat het virus zich aerogeen (via zwevende deeltjes in de lucht) verspreidt.

'Maatregelen niet overbodig’

Nieuwe ontwikkelingen worden continu gevolgd en besproken in het Outbreak Management Team. Daarin zitten allerlei deskundigen met verschillende expertises. De maatregelen die werden genomen waren gericht op het terugdringen van de snelle verspreiding van het virus, het beschermen van kwetsbare groepen en het overeind houden van de zorg. De maatregelen die daarvoor nodig waren en deels nog altijd gelden, hebben helaas ongewenste bijeffecten, zoals mensen die zorg mijden, terwijl ze die wel nodig hebben. Dat maakt de maatregelen echter nog niet overbodig.

De experts van het team zijn ‘voorzichtig’, zegt Hartman. „Het gaat tenslotte om mensenlevens.” Inmiddels gaan wel andere afwegingen een rol spelen, bijvoorbeeld maatschappelijke, economische, psychologische en politieke afwegingen. Daarom is bredere expertise nodig dan alleen de infectieziektebestrijding door het RIVM.

Ook medicijn kan levensreddend zijn

Ook het RIVM zegt dat het vinden van een vaccin een lastige opgave is. Het lukt niet bij elke ziekte om een vaccin te ontwikkelen, kijk maar naar hiv. Toch is het van groot belang om te blijven zoeken want ook als er een medicijn wordt gevonden dat een ernstig verloop van de ziekte voorkomt, kan dat levensreddend zijn.

Jan Grandjean en Alaattin Ozdemir.
Volledig scherm
Jan Grandjean en Alaattin Ozdemir. © Rikkert Harink
  1. Overvallers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraffen voor beide daders

    Overval­lers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraf­fen voor beide daders

    ALMELO/ENSCHEDE - Djo E. (22) uit Enschede is veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk omdat hij op 2 januari dit jaar een pizzakoerier beroofde in zijn woonplaats. Ook moet E. nog een openstaande voorwaardelijke celstraf van drie maanden uitzitten. Voor mededader Ariel M. (20) waren de Almelose rechters milder, hij kreeg 10 maanden jeugddetentie waarvan 167 dagen voorwaardelijk.