Volledig scherm
In Hellendoorn viel een dikke boom op de weg © Brandweer Hellendoorn

Nalezen | Zo trok Storm Ciara over Twente en de Achterhoek

ENSCHEDE - De zuidwesterstorm Ciara die het land en de regio zondag tot ver in de nacht teisterde, heeft een spoor van vernieling getrokken. De brandweer Twente moest tientallen keren uitrukken om met name omgewaaide bomen te ruimen, wankele daken te zekeren en het (trein)verkeer op gang te houden. Persoonlijke slachtoffers vielen er niet.

Rond 21.00 uur ging de A35 tussen Hengelo Zuid en Enschede West dicht en dat blijft zeker zo tot aan de ochtendspits. Van een in ecoduct in aanbouw zijn zijn delen weggewaaid.

Diep in de nacht

Volledig scherm
Maandagmorgen werd een zware ochtendspits verwacht, maar het viel mee. © Dennis Bakker/News United

De brandweer was in deze regio tot diep in de nacht in alle kazernes in staat van paraatheid. Er werd rekening mee gehouden dat de zwaarste bui van Ciara pas ruim na middernacht kon komen. De storm bleek ook zwaarder dan verwacht met een windkracht 11, met windstoten tot wel 130 kilometer per uur. 

In deze regio moest McDonalds in Oldenzaal hun McDrive sluiten nadat het dak van de keuken stormschade opliep. De brandweer heeft het dak geïnspecteerd en gezekerd; het restaurant kon daardoor veilig open blijven.

Dak van een woning los

Aan de Vriezendijk in Den Ham raakte een deel van een dak van een woning los, wat door de brandweer werd verwijderd. Dat moest ook aan de Boekelerweg in Enschede, waar het dak van een dakkapel loswoei. De buurt moest deels worden afgezet vanwege het risico op rondvliegend stukken dak. Ook de Zieneschstraat in Haaksbergen werd afgezet omdat losgeraakte en wegvliegende dakpannen voor gevaar zorgden.

Behalve in de internationale trein kregen ook in de regio andere spoorreizigers het ook bijna de hele dag voor de kiezen. Zo was er lange tijd geen treinverkeer tussen Almelo en Wierden door een omgewaaide boom. Verder reden er geen treinen tussen Apeldoorn en Enschede en niet op het traject Zwolle-Enschede als gevolg van stormschade.

Tussen Raalte en Nijverdal kwam het treinverkeer ook lam te liggen omdat er plastic en andere voorwerpen in de bovenleiding waren gewaaid.

Lees alles terug in ons liveblog

Lees in ons liveblog alles terug over de gevolgen van de storm in Twente en de Achterhoek. Het laden van het liveblog kan even duren. Nog steeds problemen? Klik dan hier