Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Ode aan ongekroonde stadsdichter van Enschede Bert de Haan

ENSCHEDE - Twee dagen nadat afscheid wordt genomen van de Enschedese kunstenaar en dichter Bert de Haan, wordt op het Ei van Co een ode aan de dichter gehouden. Vrijdag worden daar gedichten van en over Bert de Haan voorgedragen. 

Bert de Haan (1951 - 2019) wordt woensdag in besloten kring  uitgezwaaid. Vrijdag wordt bij het Ei van Ko stilgestaan bij het bestaan van Bert. Dichters In Enschede (DIE), de dichtersclub waar Bert lid van was, organiseert een ode aan de man die volgens hen jarenlang ongekroond stadsdichter van Enschede was.

Anekdote

Vanaf 19 uur dragen DIE-dichters gedichten voor van en over Bert. Iedereen die hem een ode wil brengen met een gedicht, een lied, een kort verhaal, een herinnering of een anekdote kan dat laten horen. ,,We maken er een spontaan programma van, recht uit het hart", zegt dichter Ernst Bergboer namens de DIE-dichters.

Leo Vroman

,,Het was Bert zelf die een of twee jaar geleden op het idee kwam om bij het Ei van Ko een ode te brengen aan een dode dichter. Het gebaar verdient het om tot een traditie uit te groeien.” Toen dichter Leo Vroman overleed in 2014, riep De Haan collega-dichters op om hem bij het Ei van Ko te eren  De Haan stond er uiteindelijk moederziel alleen, het publiek was schaars, maar hij droeg onverstoorbaar Vrede voor. De Haan hoopte dat zijn actie een traditie zou worden. Nu, na zijn eigen overlijden, wordt daartoe de eerste stap gezet.

Bert de Haan stierf afgelopen woensdag in het MST. Hij was daar drie weken geleden opgenomen. Volgens zijn vrouw heeft ‘Meneer Parkinson’ hem toch te pakken gekregen. De Haan leed al twintig jaar aan Parkinson. Hij raakte verward, zakte in de laatste week langzaam weg en sliep vredig in. 

1Twente sprak over de bijeenkomst van komende vrijdag met Ernst Bergboer van de DIE-dichters. Beluister het interview hieronder terug.

  1. Enschede is een steuntrekkend, arm gezin geworden
    PREMIUM
    Column

    Enschede is een steuntrek­kend, arm gezin geworden

    ‘Enschede is een steuntrekkend arm gezin geworden’. En: ‘De gemeente is een overbelaste en onderbetaalde Haagse franchisenemer’. Die rake typeringen van de situatie in de stad zijn afkomstig van de burgemeester. Enschede worstelt al jaren financieel gezien met tegenwind. Als je Onno van Veldhuizen zou vragen de voortdurende storm een naam te geven, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, komt hij vermoedelijk met Mark.