Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/Ingram Publishing

Omstreden test voor wapenbezitters voorlopig van tafel na ophef

Jagers en andere wapenbezitters met een vergunning hoeven voorlopig geen psychologische test te maken die beoordeelt of ze wel of geen wapen mogen dragen. Dat kreeg de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging dinsdagmiddag te horen van de politie. 

‘Tot nader order worden geen uitnodigingen meer verstuurd voor het invullen van de e-screener’, deelt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) op haar site. ‘Dit geldt voor de mensen die een jachtakte in bezit hebben en als eerste groep aan de beurt zouden zijn voor het invullen van de test. Het gaat hier om mensen ouder dan 60 jaar en jonger dan 25 jaar. Mensen die hun eerste jachtakte gaan aanvragen, zullen wel de e-screener moeten invullen.’

Gisteren ontstond volop commotie over de e-screener, een nieuwe psychologische test, met honderd ja-nee vragen, die wapenbezitters moeten invullen als ze hun vergunning willen krijgen of verlengen. Ingevoerd als extra check - naast een antecedentenonderzoek, kluiscontrole en referentenonderzoek - naar aanleiding van de aanslag in Alphen aan de Rijn in 2011; onlangs oordeelde de Hoge Raad dat de dader door fouten van de politie bij het verlenen van een vergunning aan een wapen kon komen.

Idioot

In de e-screener staan vragen als: ‘Heeft u veel vrienden?’, ‘Wast u altijd uw handen voor een maaltijd?’ en ‘Gooit u papierafval op de grond als er geen prullenbak in de buurt is?’. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de ‘boerenjagersvereniging’ NOJG noemde de test ‘idioot’. 

Vijfentwintig jagers moesten na het maken ervan hun wapen en akte inleveren. Terwijl ze in de tientallen jaren daarvoor nooit voor problemen hebben gezorgd. „Ik kan met de hand op mijn hart zeggen dat dit geen mensen zijn die een gevaar vormen voor de samenleving”, aldus Janneke Eigeman, van de KNJV, dat een beroepsprocedure en voorlopige voorziening aanvraagt met de bedoeling om deze intrekking zo snel mogelijk terug te draaien.

Petitie

De KNJV, de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) en ook de Haaksbergese boerenjagersvereniging NOJG waren over de test zelf en de manier waarop er mee omgegaan werd absoluut niet te spreken, omdat een psychologische test alleen geen reden mag zijn om een vergunning in te trekken. Eerstgenoemde kondigde aan een kort geding aan te spannen om de handelswijze rondom de e-screener opgeschort en afgeschaft te krijgen. Een petitie om van de test af te komen werd in korte tijd meer dan vierduizend keer getekend.

Gert-Jan Oplaat, voorzitter van boerenjagersvereniging NOJG, is blij met de beslissing dat voorlopig geen leden worden opgeroepen de test te maken. „De lobby heeft gewerkt, dit is een goede eerste stap. Nu moeten we kijken of we deze ‘flauwekul-test’ definitief van tafel kunnen krijgen.”

Het Trimbos-instituut, dat meewerkte aan het opstellen van de gedragstest, verwijst voor antwoorden op vragen naar het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook de politie wil niet op vragen over de test en hoe daarmee de voorbije dagen is omgegaan ingaan. Het ministerie van Veiligheid en Justitie komt later met een reactie.