Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Onvergetelijke laatste schooldag: speciale kermis voor gehandicapte kinderen in Enschede

ENSCHEDE Op de kermis in de draaimolen, dat vinden de meeste kinderen geweldig. Maar dat is niet voor alle kinderen weggelegd. Zeker niet voor de peuters van het revalidatiecentrum Roessingh en voor de leerlingen van de school voor speciaal onderwijs Het Roesingh in Enschede. Speciaal voor hen is er deze donderdag een aangepaste kermis.

Kleuter Duuk kijkt toe hoe zijn leeftijdgenootjes rondjes draaien in de draaimolen. Hij draagt een koptelefoon, omdat hij geluiden slecht kan verdragen. Als daar dan ook nog onvoorspelbare bewegingen bijkomen, dan wordt de spanning hem snel te veel. Samen met Xavi van groep 1 van Het Roessingh zwaait hij liever aan de kant naar de kinderen dan dat hijzelf in de draaimolen zit. Dat laatste geldt niet voor Sanne en Lars. Ze genieten met volle teugen in een brandweerwagen en in een luchtballon, in de draaimolen natuurlijk. Lars zit normaal in een rolstoel, want hij heeft last van spasmen.

Herseninfarct

„Op normale kermissen kan hij nergens in. Volwassen begeleiders worden meestal niet toegestaan. Daarom is het ook zo leuk dat de golfclub PW en Roessingh dit organiseren”, zegt leerkracht Marije Mulder. Het idee voor de aangepaste kermis is afkomstig van Herma Westerink van de damescommissie van PW. Na een herseninfarct kwam ze zestien jaar geleden zelf in Roessingh terecht. Ze revalideerde en speelt weer golf. „Toen we een goed doel zochten voor onze jaarlijkse noaberwedstrijd, dacht ik direct aan deze kinderen en hun begeleiders. Ik heb zoveel respect voor ze.”

PW zamelde 460 euro in voor een activiteit. De Stichting Steun Roessingh kwam op het idee van de aangepaste kermis, omdat een leidster van een therapeutische peutergroep van Roessingh die wens een keer uitte. Om het mogelijk te maken leverde de stichting een financiële bijdrage. Het werd een onvergetelijke laatste schooldag voor de gehandicapte kinderen.