Volledig scherm

Operatiekamers MST gesloten: ‘Bijzonder om te zien hoeveel stress er ontstaat als computers het niet doen’

ENSCHEDE - Door problemen met de ict-infrastructuur zijn de operatiekamers bij het Medisch Spectrum Twente vrijdagochtend gesloten. Jansje Naberman uit Enschede was erbij toen het probleem werd ontdekt. “Het is bijzonder om te zien hoeveel stress er ontstaat als computers het niet doen. We kunnen niet meer zonder”, zegt ze.

Naberman was al om half acht op het ziekenhuis om een scan van haar buik te laten maken die al enkele maanden pijn doet. Ze is ongerust. Voor de scan heeft ze een liter vocht ingenomen: een kop koffie en glazen ranja. In haar rolstoel rijdt ze naar de afdeling D15 voor medische beeldvorming. 

Defect apparaat

“Even de computer opstarten en inloggen”, zegt een medewerkster aan de balie. Het lukt niet. Ze vraagt een collega of die er wel in kan, maar ook dat lukt niet. “Op een gegeven moment zie je op de gang allerlei mensen met elkaar erover praten dat het systeem kennelijk plat ligt”, vertelt ze. Naberman krijgt te horen dat de scan niet doorgaat. Bovendien wordt verteld dat het apparaat ook nog eens kapot is.

Om 10.00 uur kan Naberman met de taxi weg. Ze zegt dat het een kwestie van overmacht is, die ze vanwege haar zorgen erg vervelend vindt. Het ziekenhuis heeft niet kunnen zeggen wanneer de scan wel gemaakt kan worden. “Het is in ieder geval niet vandaag”, weet ze.

Speurtocht

In de tussentijd heeft ze een vriend die in het MST wordt verzorgd, kunnen bezoeken. Het was een hele speurtocht omdat de computer niet gebruikt kon worden. Er is wel een papieren lijst, maar die bleek niet tot op de kamer precies.