Volledig scherm
De Grote Kerk was weer het decor van het Winterbierfestival. Dat was al in november uitverkocht. © Frans Nikkels

Opnieuw volle bak bij Winterbierfestival in Enschede

ENSCHEDE Het Winterbierfestival  Winter Wonders in de Grote Kerk in Enschede trok zaterdag net als vorig jaar een volle bak. Maar heeft Enschede zo langzamerhand niet te veel bierfestivals? De meningen verschillen.

De Grote Kerk is vol en Rocco Chin hapt in een glaasje Bon Chef van Two Chef’s Brewing uit Amsterdam. „Een licht, fruitig biertje”, oordeelt Chin van brouwerij Stanislaus Brewskovitch, de organisator van het Winterbierfestival Winter Wonders dat deze zaterdag wordt gehouden.

De negenhonderd kaarten voor Winter Wonders waren in november al uitverkocht. Maar heeft Enschede zo langzamerhand niet genoeg bierfestivals? Enschede wordt er nog niet mee overspoeld, vindt Chin. „Maar het gaat wel langzaam die kant op. Niet alleen in Enschede, maar ook in de regio. Er is best wel een groot aanbod en de kwaliteit wordt er niet altijd beter op. Je hebt ook een paar commerciële groepen die door het hele land festivals organiseren. Wij organiseren het vanuit de brouwerijen. Bij ons zie je dat de passie voor bier er van af spat. Geld verdienen is niet het uitgangspunt.”

Wat ook telt is dat het aantal brouwers nog steeds toeneemt. „En het aandeel speciaalbier op de totale bierplas neemt ook nog steeds toe.”

‘Wel wat veel bierfestivals’ 

Ramses Snoeij van brouwerij Ramses uit Breda is voor het eerst in de Grote Kerk. „Het is hier heel gezellig”, vindt hij. Snoeij vindt wel dat er wat veel bierfestivals zijn. „Als brouwer word ik soms voor tien festivals in een weekend gevraagd. En dat kan niet, want ik moet ook nog brouwen.”

Quote

Als brouwer word ik soms voor tien festivals in een weekend gevraagd

Ramses Snoeij, brouwerij Ramses

Hij tapt een Naar de haaien. „Met zeewater, rum, hout en rook.” De Natte droom is ook een specialiteit van Ramses. „De natte hop wordt ’s ochtends in Zuid-Duitsland geoogst en ’s nacht gebrouwen. Bijna niemand brouwt met natte hop en wij brouwen met 200 kilo natte hop, dat is heel bijzonder.”

Het bestellen van een Natte droom is nog wel een dingetje. „Doe mij die maar zeggen ze dan. Dan durven ze het niet uit te spreken. Dan zeg ik van welke, ik kan het niet lezen. Da’s wel lachen.”

‘Elk festival heeft andere sfeer’

Eus Korsman is een trouw bezoeker van het Winterbierfestival. Hij drinkt een Neef van Berend van Rockin’ Ludina uit Groningen. Korsman noemt zich zelf een hobbybrouwer en is van mening dat er nog wel meer bierfestivals bij kunnen. „Als brouwer wil je graag ideeën op doen. Op elk festival worden weer andere bieren verkocht. En elk festival heeft een andere sfeer. Het wordt niet teveel. En zeker de twee festivals van Stanislaus zijn het bezoeken waard.”