Patric Klijnsma uit Enschede is net terug uit het ziekenhuis, waar hij vier dagen heeft gelegen.
Volledig scherm
Patric Klijnsma uit Enschede is net terug uit het ziekenhuis, waar hij vier dagen heeft gelegen. © Marjon Kok

Patric op weg naar McDonald’s voor dood achtergelaten in Enschede: ‘Ik heb geschreeuwd’

Op weg naar zijn werk bij McDonald’s werd Patric Klijnsma dinsdagmorgen van zijn scooter gereden. De daders, twee jongens op een scooter, lieten hem aan zijn lot over. „Wat bezielt je om niet eens het alarmnummer te bellen?”

Hij is net terug uit het ziekenhuis. Voor zijn bed in de woonkamer staat een looprek, de rolstoel staat uit het zicht. Linkeronderbeen op drie plaatsen gebroken. Lichaam bont en blauw. Zijn oog is gelukkig minder gezwollen, Patric Klijnsma (44) kan er weer mee zien. Hij krijgt morfine voor de pijn, maar het meest verdrietig is hij dat de jongens die hem dinsdagmorgen rond half zes  aan de Helenastraat aanreden, hem voor dood hebben achtergelaten. Ze hebben zich nog steeds niet gemeld.

Scooter met hoge snelheid

Hij ging naar zijn werk, bij McDonald’s. Twee straten van huis, op  de Helenastraat, zag hij een scooter met hoge snelheid aankomen. „Ze bleven maar op mijn weghelft. Ik heb geschreeuwd. Dacht dat ze wel aan de kant zouden gaan. Maar ze namen de bocht zo ruim dat ze frontaal tegen mij aan knalden.” 

‘Ik kan geen politie bellen’

Patric botste tegen een geparkeerde auto, zijn scooter viel op hem. „De jongens reden verder maar kwamen terug. Ze haalden de scooter weg en trokken aan me, wilden dat ik ging staan. Dat kon ik echt niet. Toen hoorde ik die ene jongen zeggen: ‘ik kan geen politie bellen want ik heb nog iets openstaan’. Die ander vond dat ze dat niet konden maken, maar even later waren ze weg. Wat bezielt je om niet eens het alarmnummer te bellen? Hoe kun je leven met zoiets op je geweten?”
Een automobilist stopte, de buurt liep uit. Met de ambulance werd hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij werd geopereerd aan zijn been.

Oproep

Zijn vrouw Renske ten Donkelaar heeft hem net opgehaald. Deze vrijdag zijn ze nog net zo overstuur als dinsdag. Renske: „Onze tienerdochters zijn bang dat ze de daders misschien wel via school kennen. De baby herkende haar eigen vader in eerste instantie niet eens. Wij willen dat de daders zich melden. Niet om de materiële schade, maar vanwege de moraal.” 

‘Zoek zelf getuigen’

„Bij de politie kreeg ik te horen dat ik zelf maar op zoek moest naar getuigen. Dat heb ik gedaan, op Facebook. Ik hoop dat de moeders van die jongens het zien. Hun scooter is zwaar beschadigd, dat moet toch opvallen?”
Een dag later zag Renske op sociale media een post met foto van een politieauto met kapotte spiegel. „Mijn dochter zei: de politie vindt die spiegel belangrijker dan papa.” Ook dat maakt hen ongerust. „Want wat voor beeld krijgen onze kinderen van deze samenleving?

Alsnog aangifte

Overigens heeft de politie vrijdagmiddag laat alsnog contact gezocht met de familie en aangeboden om dinsdag bij hen thuis een aangifte op te nemen. 

Lees hier de getuigenoproep met foto’s op Facebook