Politie Oost-Nederland kraakt criminele chatdienst: ruim 100 verdachten in beeld

videoDe politie Oost-Nederland heeft een versleutelde chatdienst gekraakt waarmee criminelen dachten dat ze ongezien met elkaar konden chatten. Dankzij 260.000 chatberichten zijn tientallen mensen opgepakt, melden de politie en het Openbaar Ministerie. Ook zijn xtc-labs, wapens, geld, softdrugs en harddrugs gevonden. De berichten kunnen worden gebruikt in lopende onderzoeken.

Dat maakte de politie vandaag bekend tijdens een persconferentie. Er zijn tientallen verdachten aangehouden en waarschijnlijk meer dan honderd verdachten in beeld, aldus de politie. De politie komt nu naar buiten met het nieuws, omdat een ‘forse vergelding’ aanstaande was. Criminelen verdachten elkaar van lekken naar de politie.

De server waarover de versleutelde communicatie plaatsvond, is ontdekt nadat de politie in Oost-Nederland, in een onderzoek naar witwassen, een leverancier van de cryptofoons op het spoor kwam. Dit zijn versleutelde telefoons waarmee criminelen dachten onbespied te kunnen communiceren. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Aart Garssen, Hoofd van de Dienst Regionale Recherche in Oost-Nederland, tijdens de persconferentie in Apeldoorn. © ANP

Drugs, geld en wapens

Het bedrijf Blackbox Security uit Elst gaf die cryptotelefoons uit. De 46-jarige eigenaar en zijn 52-jarige  compagnon zijn vrijdagavond aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hun woningen en het bedrijf zijn doorzocht. Er zijn op diverse plekken in het land doorzoekingen gedaan.

,,Deze operatie heeft ons een unieke inkijk in de criminele wereld gegeven waarin vrijuit werd gecommuniceerd over strafbare feiten”, zegt Aart Garssen, Hoofd van de Dienst Regionale Recherche in Oost-Nederland. ,,Uiteraard heeft dit ook tot een aantal resultaten geleid. Zo hebben we een drugslab opgerold in Enschede. Ook hebben we in verschillende acties meer dan 90.000 euro aan contant geld aangetroffen, automatische wapens en grote hoeveelheden harddrugs, waaronder MDMA en cocaïne.”

Lees verder onder de afbeelding.

Volledig scherm
In een infographic legt de politie uit hoe een cryptofoon werkt. © Politie

Vergelding

Daarnaast kreeg de politie een op handen zijnde vergeldingsactie in het criminele circuit van Twente mee. ,,Vanmorgen zijn daarvoor vier aanhoudingen verricht”, aldus Garssen. Daar zitten een 31-jarige man uit Almelo en twee mannen (23 en 33) uit Enschede bij. ,,Hiermee komt het totaal aantal aanhoudingen in het totale onderzoek tot nu toe op veertien.” Er worden nog tientallen aanhoudingen verwacht.

De ruim 260.000 chatberichten waarbij kon worden meegelezen levert de politie veel informatie op. Deze informatie kan leiden tot beslissende doorbraken in lopende onderzoeken. Ook kunnen de gegevens worden gebruikt om nieuwe strafrechtelijke onderzoeken op te starten. Op deze manier is er bewijs in lopende onderzoeken verkregen en kunnen nieuwe criminele activiteiten gestopt worden.

Uniek

De server en website van de aanbieder van de cryptofoons zijn inmiddels offline gehaald. Dit belangrijke communicatiekanaal, waarmee criminelen zich onbespied waanden, behoort hiermee tot het verleden. De politie noemde de doorbraak in een aankondiging ‘uniek in de wereld’. 

Bekijk hieronder de persconferentie terug.