Volledig scherm
Het huis is verzegeld © Frank Timmers

Politie verzegelt huis van neergeschoten Enschedese advocaat

De Duitse politie heeft donderdagmiddag in Gronau opnieuw sporenonderzoek gedaan op de plek waar woensdagochtend de Nederlandse advocaat en curator Philippe Schol werd neergeschoten. Bovendien heeft ze zijn huis verzegeld. Volgens buurtbewoners heeft de politie in een tuin iets gevonden.

De 43-jarige Schol werd woensdagochtend 8.11 uur vlakbij zijn huis aan de Losserstrasse in Gronau neergeschoten. De in Enschede werkzame advocaat en curator werd in ieder geval in het linkerbovenbeen geraakt. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed.

Buurtbewoners wijzen er vrijdag op dat de politie donderdag de bosjes heeft weggesnoeid in het plantsoen meteen langs de stoep waarop Schol met zijn hond Hektor liep toen hij vanuit een witte personenauto onder vuur werd genomen. Ook de aangrenzende tuin is gekortwiekt.

Grond afgezocht

De bewoonster vertelt dat de politie met zwaardere detectoren dan op woensdag de grond heeft afgezocht en ook iets heeft gevonden. De politie heeft haar niet willen vertellen wat. Het Openbaar Ministerie wil er desgevraagd niets over kwijt.

Het huis van Schol dat op vijftig meter van de plaats van de aanslag ligt, blijkt door de politie te zijn verzegeld. Buren hebben de indruk dat er de afgelopen dagen binnen onderzoek is gedaan. Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen waarom het huis verzegeld is.

Strafbaar

De verzegeling bestaat uit stroken plakband met daarop de tekst dat het verbreken ervan strafbaar is. Er zijn inmiddels vier stroken op de deur, waarvan drie verbroken zijn, wat rijmt met de bevindingen van de buurt dat er mensen binnen zijn geweest.

Duitse en Nederlandse politie zijn volop met onderzoek naar de aanslag bezig. Aan beide kanten van de grens zeggen woordvoerders dat er geen ontwikkelingen zijn. De daders zouden zijn weggereden in een witte VW Polo met Nederlands kenteken.

Volledig scherm
Op de plaats van de aanslag zijn bosjes gekortwiekt © Frank Timmers
  1. Emotionele kijkdag voor oud-werknemer Vliegbasis Twenthe: ‘Tranen schieten in m’n ogen’
    PREMIUM
    Video

    Emotionele kijkdag voor oud-werknemer Vliegbasis Twenthe: ‘Tranen schieten in m’n ogen’

    Een bar voor weinig. Of een brandslang. Wellicht een fietsenstalling? En anders een beukenhaag? Spullen genoeg donderdag op de kijkdag in en bij het gebouw Z95 op de Vliegbasis Twenthe bij Enschede. Het oude bedrijfsrestaurant van de Koninklijke Luchtmacht gaat plat voor nieuwbouw in de wijk, de inventaris wordt online geveild. Er komen koopjesjagers op de kijkdag af, maar ook verdrietige oud-werknemers.