Volledig scherm
Hoe gekker hoe beter, op het Hubertusfeest © Emiel Muijderman

Populair huisfeest in Enschede uitverkocht in 26 (!) seconden

ENSCHEDE - De vrijdagavond van 22 november staat bij tal van Enschedese studenten al maandenlang rood omcirkeld in de agenda: de dag van de 36e editie van het Hubertusfeest. Het misschien wel meest legendarische huisfeest van Nederland is ook dit jaar stijf uitverkocht. De 600 toegangstickets waren weg in recordtijd: 26 seconden.

Tussen de laatste voorbereidingen door kijken huisgenoten én organisatoren Teun Evers (23) en Bart Beermann (19) terug op die pijlsnelle kaartverkoop van woensdag 6 november. „Ik dacht dat mensen na vorig jaar gewoon niet sneller konden typen”, vertelt Bart. “Toen waren de kaarten al binnen 39 seconden weg. Het kon tot onze verbazing dus wél sneller.” 

Volledig scherm
Een flinke rij aan de Noorderhagen bij een eerdere editie van het Hubertusfeest © Emiel Muijderman

Nog geen halve minuut na de start van de kaartverkoop bleek er geen kaartje meer te krijgen voor het Hubertusfeest 2019. De negen leden van Huize Heilige Hubertus bekeken die magische 26 seconden met open mond achter hun eigen computer.  „Op het hoogtepunt zaten er 1600 laptops op de website van de kaartverkoop”, legt huisoudste Teun uit.  „Veel vriendengroepen zitten met z'n alles apart op een laptop. De eerste die erdoor is, bestelt alle kaarten. Toch hebben denk ik heel wat mensen achter het net gevist.”

Bart vult hem aan:  „Vlak voor de start van de kaartverkoop ben ik een rondje gaan lopen door de studieruimte van de UT. Ineens gingen alle schermen op onze website. Heel gaaf om te zien.”

Sneeuwbaleffect

Het is de eerste keer dat de kaartverkoop onder de halve minuut duikt. Vorig jaar dus 39 seconden, het jaar daarvoor waren de kaarten na 77 seconden weg, in 2016 binnen het kwartier. De hype lijkt ieder jaar groter te worden, ziet ook Teun Evers.  

„Het is een sneeuwbaleffect”, legt hij uit. “Als je al weet dat de kaarten binnen een minuut weg zijn, ga je gelijk bestellen. Hoe snel het volgend jaar gaat? Geen idee, maar je zou nu toch écht zeggen dat het niet sneller kan.”

Quote

Er is dit jaar een document rondgegaan onder UT-studenten waarin staat beschreven hoe je zo snel mogelijk ons bestelfor­mu­lier kunt invullen.

Bart Beermann

Gouden tip

Bart heeft wel een idee waarom alle 600 tickets zo snel over de digitale toonbank vlogen:  „Er is dit jaar een document rondgegaan onder UT-studenten waarin staat beschreven hoe je zo snel mogelijk ons bestelformulier kunt invullen. Dus welke gegevens je bij de hand moet hebben én hoe je met Google Autofill de boel kunt automatiseren. Bizar.”

Volledig scherm
Volle bak bij het Hubertusfeest in 2015 © Emiel Muijderman

Verkleed als matras

Dit jaar is er in de vorm van Tijdmachine een echte hoofdact voor de mainstage gestrikt. En zoals altijd kom je het pand aan de Noorderhagen in het centrum van Enschede niet binnen zonder carnavaleske outfit. 

“We zien de gekste dingen”, zegt Teun.  „Vorig jaar waren er mensen verkleed als matras. Die moesten zich vanwege de brandveiligheid omkleden, want het was gewoon een te groot pak. Een andere groep had zich verkleed als de Muur van Donald Trump. De meest originele outfit wint een prijs, maar in je ‘gewone carnavalskloffie’ ben je ook welkom.”

Vrouwen betalen minder? Hoe zit dat?

Als laatst dan tóch nog even de vraag over een opmerkelijke feitje rond de kaartverkoop. Vrouwen betalen namelijk vijf euro minder dan mannen.  „Dan is zeker niet omdat we meer vrouwen willen lokken hoor”, pareert Teun de vraag direct.  „Je krijgt namelijk muntjes bij je toegangskaart. Mannen krijgen er vijftien, maar vrouwen tien omdat ze doorgaans minder drinken. Dat hebben we rechtgetrokken in de prijs.”

Voor wie een kaartje heeft: het Hubertusfeest 2019 begint vrijdag 22 november om 22.00. Wie achter het net heeft gevist, volgend jaar weer een kans. Als je er razendsnel bij bent tenminste...

Benieuwd naar hoe het er aan toe gaat op het Hubertusfeest? Bekijk hieronder de aftermovie van de editie van 2018. Credit: Solid Focus.