Prinsjesdagontbijt in Enschede: ‘Het is hier net de Military’

videoENSCHEDE - Bedrijven mogen dan grotendeels opdraaien voor de extra lastenverlichting van de burgers, ondernemers en topverdieners hebben niks te klagen. Dat was de boodschap van prof. Flip de Kam woensdagochtend bij de 28ste editie van het Prinsjesdagontbijt.

De organisatoren – KPMG en de Rabobank – waren met de rode pen door de gastenlijst gegaan; er waren namen geschrapt, zo werd duidelijk. Of, zoals een medewerkster van KPMG opmerkte, ‘we hebben er op een andere manier naar gekeken.’ Feit is dat de Gobelinzaal in Rijksmuseum Twenthe gisterochtend met 125 belangstellenden tot de laatste stoel was bezet. 

Ooit kwamen er een kleine 300 ondernemers af op de jaarlijkse analyse van de Miljoenennota, maar de organisatie lijkt tegenwoordig kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen. Als kwaliteit zich althans laat vertalen in  veel omzet en veel personeel, want het waren vooral directieleden van de grotere ondernemingen die woensdagochtend om zeven uur in een krentenbol kwamen happen. En uiteraard burgemeesters en directieleden van de UT, Saxion en het ROC van Twente.

Armoede

Prof. Flip de Kam analyseerde voor de 27ste en laatste keer de Miljoenennota voor Twentse ondernemers.
Volledig scherm
Prof. Flip de Kam analyseerde voor de 27ste en laatste keer de Miljoenennota voor Twentse ondernemers. © Emiel Muijderman

Waar het jaarlijkse Prinsjesdagontbijt de laatste jaren in het Rabotheater werd gehouden, was nu Rijksmuseum Twenthe dus het stijlvolle decor. Prof. Flip de Kam (72), emeritus hoogleraar overheidsfinanciën, was er voor de 27e keer bij. De Kam is nog steeds in staat de Miljoenennota helder te duiden.

En, als oud Kamerlid voor de PvdA, verloochende hij zijn afkomst niet. De Kam constateerde, dat er een ‘ontroerende passage’ in de Miljoenennota staat over armoede. ,,Eén op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede en het kabinet constateert dat dit onbevredigend is.’’

Om er na enkele seconden op te laten volgen: ,,Maar er is spanning tussen deze mooie woorden en de cijfers; armoede wordt vaak geleden in gezinnen met een uitkering. Die gaan er komend jaar één procent op vooruit, anderen met één of twee procent.”

Toptarief

Het kabinet had het bedrijfsleven 1,7 miljard lastenverlichting in het vooruitzicht gesteld. Uiteindelijk draait het uit op een lastenverzwaring met 2,4 miljard, omdat bedrijven grotendeels opdraaien voor de extra lastenverlichting van de burgers. Maar qua inkomensbelasting hebben goed verdienende bedrijfsdirecteuren en  eigenaren van bedrijven niets te klagen, zo hield De Kam hen voor. ,,Begin jaren zeventig bedroeg het toptarief van de inkomstenbelasting 77 procent, vanaf komend jaar is dat 49,5 procent en over de eerste twee ton winst moet komend jaar 16,5 procent belasting worden betaald, dat was ooit 48 procent.”

Voor het laatst

De Kam was als immer scherp, maar kondigde aan dat zijn 27ste optreden het laatste in Twente zou zijn. Jammer was dat het Prinsjesdagontbijt elk jaar in langdradigheid vervalt en uitloopt in de tijd, waardoor de bezoekers zich nadien welhaast sprintend richting werkplek spoeden in plaats nog even na te praten. ,,Want het is hier net de Military”, merkte directeur Erwin Riefel van investeringsmaatschappij Investos op. ,,Het gaat toch vooral om het netwerken.’

Twentse burgemeesters boos: ‘waardeloze Miljoenennota’

De gemeenten zijn de grote verliezers bij de rijksbegroting voor 2020. Dat zeiden de burgemeesters Patrick Welman van Oldenzaal en Sander Schelberg van Hengelo woensdagochtend bij het Prinsjesdagontbijt in Enschede. ‘Waardeloos’, was de kwalificatie die burgemeester Welman toekende aan de begroting voor komend jaar. Tegen de achtergrond van fraaie schilderijen in het Rijksmuseum Twenthe spuwde Welman zijn gal over de plannen van het kabinet.

Volgens Welman worden de gemeente in de Miljoenennota volledig over het hoofd gezien en delen gemeenten niet in de welvaart. ,,We moeten straks bezuinigen op allerlei zaken”, voegde collega Sander Schelberg van Hengelo er aan toe. ,,Er is totaal geen aandacht voor de problematiek van de gemeenten.’’ Beide burgemeester hadden op meer geld uit het gemeentefonds gerekend in 2020, maar dat kom ter dus niet.

De Gobelinzaal van Rijsmuseum Twenthe diende als stijlvol decor voor de 28ste editie van het Prinsjesdagontbijt.
Volledig scherm
De Gobelinzaal van Rijsmuseum Twenthe diende als stijlvol decor voor de 28ste editie van het Prinsjesdagontbijt. © Emiel Muijderman